Sprøjtemidler kan skade landmandens hjerne

SprojtningKemikere har fundet ud af at det aktive stof i mange sprøjtemidler, methyliodid, ikke er nær så harmløst, som man hidtil har antaget. Det skriver videnskab.dk 19. august 2014.

Fremover skal man måske til at være meget påpasselig med brugen af det aktive stof methyliodid i sprøjtemidler, viser ny kinesisk forskning. Det gælder særligt for områder, hvor jorden allerede er forurenet af kviksølv.

Stoffet kan producere en gift, som bl.a. skader centralnervesystemet og hjernen både hos brugerne og forbrugerne.

Methyliodid anvendes til at bekæmpe svampevækst, ukrudt og insekter i landbruget og som desinfektionsmiddel i jord.

Det viser sig, at methyliodid kan reagere med kviksølv under påvirkningen af vand og sol. Processens slutresultat er det giftige stof methylkviksølv, som kan forvolde alvorlige skader på sundhed og miljø.

Forgiftning med methylkviksølv er kronisk og skader kroppens centralnervesystem og hjernen. Den nye forskning er udkommet i tidsskriftet Nature Communications.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.