Stenaldermad er noget værre fup

Det, som udgives for stenaldermad, har desværre intet at gøre med den kost, som vore forfædre spiste i Stenalderen. Der er simpelt hen tale om moderne skrivebordskokkes oversmarte reklamepåfund for at sælge kogebøger. Det skriver Klaus Ebbesen, direktør og dr.phil., i en kronik i Jyllands-Posten 29. december 2014. Her kommer indledningen på kronikken:

Stenaldermad er højeste mode. Der udsendes kogebøger med fantasifulde overskrifter. Og på internettet flyder det over med opskrifter på mad, som forfatterne mener, at vore forfædre spiste i Stenalderen.

WHO_svin_Gade_edited

Modekokken Thomas Rode (tv.) spillede en central figur i den skandaleombruste reklamefilm for dansk svineproduktion, som daværende direktør Søren Gade fik produceret og sendt over DR2. Foto: DR.

Begrundelsen er næsten ens (her citeret efter Thomas Rode Andersen, ”Stenalderkost”): »Stenalderkost er den slags kost, som var tilgængelig for stenaldermennesket. Da vi ikke har ændret os meget siden dengang, virker det jo forholdsvis logisk, at vore kroppe stadig i høj grad fungerer, som den gjorde i Stenalderen. Den hviler på de samme principper. Det er her stenaldermaden kommer ind i billedet: Slå ind på palæokosten, og slå alle onde livsstilsfluer med ét smæk. Spis det, kroppen har brug for. Overflødig vægt forsvinder, du får mere energi, og det hele bliver meget sjovere – det er stensikkert«.

Med en sådan anprisning vil enhver dansker sikkert hurtigt ændre kostvaner og spise som vore forfædre i Stenalderen. Men historien har en hage. Det, som udgives for stenaldermad, har desværre intet at gøre med den kost, som vore forfædre spiste i Stenalderen! Der er simpelthen tale om moderne skrivebordskokkes oversmarte reklamepåfund for at sælge kogebøger. Det er simpelthen falsk varebetegnelse – lige til Forbrugerrådet.

Læs hele kronikken.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.