Stop for flere svin

Svine_slagteDR

Syv svin til hver dansker i fremtiden? Sådan lyder de politiske overbud, men ingen tænker på MRSA-risikoen.

De danske svinefabrikker producerer årligt 30 mio. svin, hvoraf mindst halvdelen er inficerede med MRSACC398-bakterier. Alligevel gjorde den siddende regering det muligt at øge svinenes antal med halvanden mio. i august i år.

LARSLøkke_Portræt

Venstre er parat med en en ekstra milliard kroner til sundhedsvæsenet, men partiet vil også have en million ekstra svin…

Imidlertid synes hverken Venstre eller de konservative, at det er nok. På folkemødet i juni overtrumfede Lars Løkke Rasmussen regeringens gavmildhed ved at kræve endnu en mio. svin, og fornylig har Lene Espersen (K) fastslået, at den danske velstand står og falder med flere svin.

Prisen tager minkavler Martin Merrild dog, når han på vegne af Landbrug & Fødevarer fabulerer om 35 mio. svin.

Så længe MRSA-epidemien vokser eksponentielt, vil det dog næppe være klogt at øge antallet af svin. Alene medicin-udgifterne til MRSA-patienter er 10 gange så høje som normalt. Det synes fødevareminister Dan Jørgensen (S) endelig at have indset. I al stilhed har han skrinlagt det 150 mio. kr. dyre “Månegris-projekt”, der skulle sætte turbo på dansk svineproduktion.

Ellers er det eneste positive, der er at sige om politikernes uansvarlige overbudspolitik, en lovprisning af Venstres realitetssans.

Umiddelbart efter kravet om en million ekstra svin spillede Lars Løkke Rasmussen nemlig ud med et nyt krav. Denne gang om en ekstra milliard skattekroner til sundhedsvæsenet. De penge bliver der god brug for til at beskytte danskernes mod de svinske bakterier. Ikke mindst når fremtidens ældre patienter skal behandles for kræft, samtidig med at de er bærere af MRSACC398-bakterierne.

 

 

 

 

 

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.