Hundredvis af amerikanere hævder, at der har pådraget sig cancer på grund af Roundup. De får nu ret til at afprøve deres sag for retten, men for flere haster det, da de er døende. Klik for at se nyhedsindslaget om cancer-retssagen, der optager den amerikanske offentlighed ganske meget.

Hundredvis af retssager, der drejer sig om ukrudtsdræberen Roundup og den dermed forbundne kræftrisiko, overvandt en stor forhindring i begyndelsen af juli, da en amerikansk dommer afgjorde, at kræftofre og deres familier har ret til at føre sagkyndige vidner, der forbinder Roundup med kræftformen ikke-Hodgkins lymfom.

Det skriver Sudhin Thanawala hos Associated Press, ifølge abcNews, den 10. Juli 2018.

Dommer Vince Chhabria i appelretten. Foto: https://commons.wikimedia.org

Den amerikanske dommer Vince Chhabria har udtalt, at beviser for at den aktive ingrediens i Roundup – glyphosat – kan forårsage kræftsygdommen, synes “ret svage”. Men udtalelser fra tre eksperter, der forbinder glyphosat og ikke-Hodgkins lymfom, er ikke “fup-videnskab”, der bør udelukkes fra en retssag, besluttede dommeren.

Sagsøgerne hævder, at den agrokemiske gigantkoncern Monsanto, som fremstiller Roundup, længe har kendt til kræftrisikoen, men har undladt at advare folk.

Dommerens afgørelse gør det muligt for søgsmålene at bevæge sig fremad, selvom dommeren advarede om, at det vil blive en “meget stor udfordring” at skulle overbevise ham om, at en jury skal lytte til vidnesbyrd om, at glyphosat er ansvarlig for individuelle kræftdiagnoser.

Se VIDEO: Sagsøgere hævder, at herbicidet Roundup gav dem kræft.

Mange offentlige sundhedsmyndigheder har afvist et link mellem kræft og glyphosat. Monsanto har kraftigt benægtet en sådan forbindelse, og hævder, at hundredvis af undersøgelser har fastslået, at kemikaliet er sikkert. Imidlertid står virksomheden over for andre hundredvis af retssager ved statslige og forbunds domstole, der hævder noget andet. Dommer Chhabria er formand for mere end 400 af dem.

En særskilt prøvesag kører i San Francisco i form af en retssag om erstatning til en skolepedel, der er døende af ikke-Hodgkins lymfom. Det er den første sag, hvor en jury har hørt påstanden, at Roundup forårsagede kræft.

Monsanto står fast

I en kommentar til dommer Chhabria’s afgørelse påpeger Monsanto vicepræsident Scott Partridge, at dommeren har udelukket nogle af sagsøgernes eksperter og kalder udtalelserne fra dem, som dommeren tillader at vidne, for “spinkle.”

Scott Partridge, Monsanto.

“Fremadrettet vil vi fortsætte med at forsvare os i disse retssager med robuste beviser, der viser, at der absolut ikke er nogen forbindelse mellem glyphosat og kræft,” sagde Partridge i en erklæring. “Vi har sympati for alle, der lider af kræft, men videnskaben viser tydeligt, at glyphosat ikke er årsagen.”

Michael Baum, der er advokat for sagsøgerne, sagde, at han stadig er ved at gennemgå afgørelsen, men han var glad for, at dommeren afviste Monsantos forsøg på at få retssagerne afvist.

“Vi glæder os til at tage det næste skridt – at vore klienter får deres sag for retten,” sagde han i en erklæring.

Monsanto udviklede glyphosat i 1970’erne, og ukrudtsmordet sælges nu i mere end 160 lande. Landmænd i Californien, der er den mest landbrugsmæssigt produktive delstat i USA, bruger det på mere end 200 typer af afgrøder. Boligejere bruger det på deres græsplæner og haver.

Sandsynligt kræftfremkaldende

Herbicidet kom under stigende kontrol efter at det franskbaserede International Agency for Cancer Research, som er en del af Verdenssundhedsorganisationen, WHO,, klassificerede det som et “sandsynligt humant carcinogen” i 2015.

Forbrugere over det meste af den vestlige verden har protesteret mod Monsantos produkter. Her ved en demonstration i Paris, hvor det påstås, at Monsanto skaber kræftknuder.

En bølge af retssager mod Monsanto fulgte, og Californien tilføjede glyphosat til sin liste over kemikalier kendt for at forårsage kræft. Monsanto har angrebet det internationale forskningsagenturs udtalelse som en yderliggående.

Det amerikanske miljøbeskyttelsesagentur siger, at glyphosat er ufarligt for mennesker, når det anvendes i overensstemmelse med brugsavisningen..

En forbundsdommer i Sacramento har blokeret Californiens forsøg på fra at kræve, at Roundup forsynes med en etiket med angivelse af, at det vides at forårsage kræft. Dommeren betragter en sådan advarsel som vildledende, fordi næsten alle tilsynsmyndigheder har konkluderet, at der ikke er tegn på, at glyphosat er kræftfremkaldende.

Visited 2 times, 1 visit(s) today

Comments are closed.