Svin fra hver 5. fabrik får tæsk med jernkæder og værktøj

Foto1 kopiBlåsorte hævelser og mørkerøde blødninger efter slag med metalredskaber er langt fra et særsyn, når danske svin ender deres dage på slagterigangene. 173 landmænd og vognmænd er blevet politianmeldt fra 2010-2012 for at tæske slagtesvin, viser ny rapport fra Københavns Universitet. Det skriver Metroexpress 24. april 2014.

– Grisene bliver typisk slået på ryggen eller siden af lårene med for eksempel en jernkæde, en tatoveringshammer eller en fastnøgle, siger professor Henrik Elvang Jensen, der sammen med fem kolleger har udarbejdet rapporten.

Fødevarestyrelsen indførte i foråret 2010 koden 904, som skal registrere svin med sår og skader, som man mistænker, at mennesker har påført dyrene.

Frem til efteråret 2013 er der registreret 7434 svin i denne kategori på danske slagterier. Fra næsten hver femte svinebesætning er der leveret slagtesvin, som viser tegn på slagmærker forårsaget af svinefabrikkens personale eller transportfirmaet.

De tal chokerer chefkonsulent Birgitte Damm fra Dyrenes Beskyttelse: – I årevis har branchen og myndighederne forsøgt at tale problemet omkring vold mod svin ned. Men der er tusindvis af dyr, der udsættes for vold, og det er jo mange flere, end hvad der hidtil har været fremme.

Kender du til sager om mishandling af svin? Så kontakt journalist Anders Borup Sørensen på Metroexpress på abs@mx.dk.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.