Valget 2019 – men hvem skal du stemme på?

Her er et udpluk af besvarelserne.


Hele ideen med en valgkamp er vel, at de politiske kandidater hver for sig fortæller, hvad de står for og hvad de er imod. Så kan befolkningen vælge og vrage i det politiske supermarked i tryg forvisning om, hvad den enkeltes stemme vil blive brugt til.

Eller hvad?

For de, der har været vidner til de seneste års kaotiske forhold omkring landbrug- og miljøpolitiske forhold, vil det kommende valg naturligt nok byde på muligheden for et opgør med den siddende regerings omdiskuterede miljøpolitik.

Sagt ligeud – skal den natur- og miljønedbrydende favorisering af landbrugserhvervet fortsætte – eller skal natur og miljø atter have en chance?

Den siddende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har ansvaret for de kaotiske tilstande i miljø- og naturforvaltningen i Danmark. Vil han rette op på fadæsen efter næste valg? Eller vil oppositionen?

Vi har stillet spørgsmålet til de 29 medlemmer af Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg. Spørgsmålet lød:

”Til et journalistisk arbejde skal jeg høfligst anmode om svar på et centralt spørgsmål vedr. dit partis politik i forhold til det kommende folketingsvalg:

Agter dit parti at genoprette et selvstændigt miljø- og naturministerium, eller vil I køre videre med samme resort som i det eksisterende Miljø- og Fødevareministerium? Eller har I en helt anden model for fremtidens administration af miljø, natur og landbrug?”

Efterfølgende rykkede vi to gange for svar.

Alligevel var der 17 af medlemmerne, der valgte IKKE at svare. Det vil sige, at 59 % af medlemmerne af Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg ikke ønsker at oplyse, hvad deres politiske holdning er til den politiske linje. Man kan altså ikke vide, hvad ens stemme vil blive brugt til, hvis man vælger en af de tavse kandidater.

Men også blandt besvarelserne er der stor tilbageholdenhed med at oplyse om ens politiske holdning. Kun en enkelt socialdemokratisk kandidat svarede, og det lakoniske svar lød: “Beslutninger af den nævnte karakter sorterer under statsministeren.” Stemmer man på ham, køber du altså katten i sækken.

Til gengæld var MF Carsten Bach fra Liberal Alliance helt klar i mælet: “For LA giver det rigtig god mening at beholde miljø og fødevare på samme ministerium.”  De radikale var sådan lidt bum-bum, og SF var heller ikke afklaret.

Hos SF og de radikale er der en klar, politisk holdning.

Læs selv, hvad der kom ud af rundspørgen – og træf så dit valg på et oplyst grundlag!

Comments

comments

En kommentar til Valget 2019 – men hvem skal du stemme på?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.