Alternativt kødmarked klar til at vokse

Da kødforbruget i stigende grad kritiseres af etiske grunde og for dets mulige miljøpåvirkning, er plantebaserede alternativer til kød klar til at være mere end blot en døgnflue. Efter den vellykkede børsnotering for den alternativ kødproducent Beyond Meat, der så sin aktiekurs mere end fordoblet på første handelsdag i begyndelsen af ​​maj, forudsiger analytikere hos Barclays, at det globale marked for plantebaserede kødsubstitutter kunne vokse mere end ti gange over det næste årti og potentielt nå 140 milliarder dollar i 2029.

Det skriver Felix Richter for statista.com, den 17. juni 2019.

“Selv om vi i dag tror på, at der er iboende barrierer for succesfuld efterligning af bestemte animalske forbrugerfavoritter (for eksempel t-bone steaks), har vi høstet positive forbrugerreaktioner hidtil med hensyn til ”kødfrit” oksekød, pølser og hamburger-produkter, som lover godt for den alternative kødsektors muligheder for at få fat i sin retfærdige andel af det globale kødmarked,” skriver Barclays, og forudsiger, at plantebaserede alternativer kunne erobre 10 procent af kødmarkedet på 1,4 milliarder dollar inden 2029. For at opnå det, skriver Barclays, må producenterne af alternative kødprodukter udvide deres naturlige målgruppe og “appellere til den gruppe, der driver kødforbruget: 14- til 70-årige mænd.”

Kødfrie burgere er også på menuen i Danmark, hvor tankstationer reklamerer med denne “veggie-burger”.

Inden for den seneste uge rapporterede Bloomberg, at Impossible Foods, der er en af ​​de største konkurrenter til ovennævnte Beyond Meat, kæmper for at følge med efterspørgslen som leverandør til burgerkæderne White Castle og Red Robin, der løb tør for Impossibles populære kødfrie burgere midt i lanceringen af et nyligt dannet partnerskab med Burger King. Både Impossible Foods og Beyond Meat er pionerer i produktionen af kød på molekylær niveau ved hjælp af plantebaserede proteiner og næringsstoffer. Konkurrencen på markedet for kødalternativer er imidlertid ved at varme op med store aktører som Tyson Foods og Nestle, der introducerer deres egne plantebaserede kødalternativer.

Trods en smule turbulens i begyndelsen af børsnoteringen går det opad for Beyond Meat-aktien. Kilde: statista. com

Stor fortjeneste

De første par uger som aktienoteret selskab har været ret turbulente for Beyond Meat. Efter at have set aktiekursen hoppe 163 procent på sin første dag for offentlig handel, har producenten af de ærtebaserede alternative kødprodukter oplevet store udsving i aktiekursen, som kulminerede med 21 procent sidste mandag efterfulgt af et 25 procent fald tirsdag, efter at JPMorgan havde nedgraderet aktien til “neutral” og meddelt, at den lå “ud over deres kursmål”. Beyond Meat-aktien genopbyggede dog hurtigt sin værdi og steg mere end syv procent fredag, efter Bloomberg havde rapporteret om de problemer med at levere, der plager selskabets største konkurrent Impossible Foods.

Comments

comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.