Barnkyssersvin
Den nationale MRSA-rådgivers  afslappede holdning til svine-MRSA-smitten fremstår tydeligt af dette slide fra Tinna Urths officielle powerpointforedrag, som rummer Sundhedsstyrelsen og Landbrug & Fødevarers fælles holdninger og påstande. Efter afsløringen af de første fire dødsfald på grund af svine-MRSA er foredraget dog blevet slettet. Du kan se det her.

Den MRSA-smittede driftsleder Kenneth Sørensen fra en svinefabrik i Nordjylland føler sig misinformeret og ført bag lyset af den nationale rådgiver om MRSA, hygiejnesygeplejerske Tinna Urt, som han anklager for at have misinformeret om svinesmitten og bagatelliseret hans tilstand. Det skriver Fagbladet 3F, 8. august 2014.

Den 33-årige Kenneth Sørensen mener ikke, at sygehusvæsenet har givet ham sand viden omkring den resistente bakterie svine-MRSA, som har plaget hans liv de seneste to et halvt år. Sørensen retter specifikt sin kritik mod hygiejnesygeplejerske Tinna Urth, som 1. juli 2014 blev ansat i en betydningsfuld stilling hos Statens Serum Institut. Hun skal stå i spidsen for en ny national rådgivningstjeneste om netop svine-MRSA, som er den specielle bakterietype, der har ramt Kenneth Sørensen.

TinnaUrth
Hygiejnesygeplejerske Tinna Urth.

Som hygiejnesygeplejerske i Region Nordjylland har Tinna Urth været dybt inddraget i Kenneth Sørensens MRSA-forløb. Således var hun i 2012 på besøg på Kenneth Sørensens arbejdsplads, efter at alle medarbejdere og svineproducenten på den nordjyske svinefabrik var blevet testet positiv for MRSA. Under mødet på virksomheden sagde hun – ifølge Kenneth Sørensen – at MRSA var uskadelig, og at bakterien var god til at forsvinde igen. Samt at man kunne tage det roligt, hvis bare man havde en god hygiejne, skiftede tøj og vaskede hænder.

– Min familie og jeg har haft store problemer med MRSA de sidste to et halvt år. Tinna Urth har misinformeret om MRSA, siger Kenneth Sørensen, der også føler sig ført bag lyset med den begrundelse, at Tinna Urth ikke har givet ham alle oplysninger om hans tests.

Siden foråret 2012 er han blevet testet positiv for MRSA i fire ud af fire prøver. Kenneth Sørensen oplyser, at hans test for MRSA viser, at han som minimum er resistent over for syv slags antibiotika.

Husker ikke sin rådgivning
Hygiejnesygeplejerske Tinna Urth oplyser til Fagbladet 3F, at hun husker mødet på gården, men at hun ikke kan huske præcist, hvad der blev sagt. Hun afviser dog nu, at hun har sagt, at MRSA er uskadelig.

– Jeg er rigtigt ked af, at han føler sig misinformeret. Det er ikke meningen. Jeg underviser ud fra Sundhedsstyrelsens vejledning om MRSA, som altid udleveres ved sådanne møder, siger Tinna Urth til Fagbladet 3F.

Tinna Urth bekræfter, at hun ikke har oplyst Kenneth Sørensen om, hvilke forskellige antibiotikagrupper hans MRSA-stafylokokker er resistente overfor. Hun forklarer, at det normalt ikke bliver oplyst.

– Det giver ikke mening at oplyse, hvor mange typer antibiotika, MRSA-bakterien er resistent over for med mindre, det har praktisk betydning i forhold til, hvilken behandling der skal anvendes ved infektionen. Samtidig oplyser hun, at Kenneth Sørensen har fået et lille personligt kort, som viser, at hans MRSA-stafylokok er methicillin-resistent.

Kræver en forklaring
Kenneth Sørensens nordjyske arbejdsgiver oplyser, at han efter mødet på sin gård i 2012 blev fuldstændig beroliget af Tinna Urths forklaringer omkring MRSA. Svineproducenten blev derfor noget chokeret over, at Kenneth Sørensen er resistent over for syv slags antibiotika.

– Hvis Kenneth er resistent over for syv grupper, så har hun et kæmpe problem. Jeg vil gerne give Kenneth ret i, at Tinna Urth har noget, hun skal forklare, siger svineproducenten, der ønsker at være anonym.

Til det siger Tinna Urth:

– Der er en helt masse faglig viden, som vi ikke informerer om på et sådant møde, hvor der er begrænset tid. Man koncentrerer sig om det vigtigste.  Jeg mener ikke selv, at jeg har tegnet et rosenrødt billede af MRSA, og er ked af, hvis det er opfattelsen, siger Tinna Urth.

Det viser Kenneths MRSA-prøver
Ifølge Fagbladet 3F er Kenneth Sørensen blevet testet for MRSA fire gange – og alle fire gange havde han MRSA. Prøverne viser, at hans MRSA-stamme har været resistent over for syv forskellige slags antibiotika

16.02. 2012: (næse)

Resistent over for: Pencillin, ampicillin, meticilin, dicloxacillin

12.03. 2013: (næse)

Resistent over for: Pencillin, ampicillin, meticillin, dicloxacillin, oxacillin

25.03. 2014: (svælg)

Resistent over for: Pencillin, methicillin, dicloxacillin, erytromycin, roxitromycin

14.07. 2014: (sår)

Resistent over for: Pencillin, Meticillin, Dicloxacillin.

 

 

Comments are closed.