<em>Sådan kører det rundt for Arla Foto Peter Holm<em>

Den nye Arla-kampagne med sloganet ”Vi samarbejder om at finde løsninger der tager hensyn til JORDENS ressourcer” skydes i gang med fyringen af økologiske mælkeproducenter

Selv om Arla sidste år tjente flere penge end nogensinde før og krydsede 100 mia. kr. i omsætning, bliver der fremover mindre plads til økologien hos Arla, som ifølge adm. direktør Peder Tuborgh er nødt til at skabe en bedre balance mellem indvejningen af økologisk mælk og efterspørgslen.

Det skriver økologisk.nu den 9. februar 2023

I dag har Arla ca. 240 økologiske andelshavere, men på grund af mere økologisk mælk, end Arla formår at sælge, sigter den danske gren af mejerikoncernen mod at reducere antallet af økologer og dermed også den økologiske indvejning med ca. 20 pct. Det forklarede Arla-direktøren Økologisk Nu kort efter, at selskabet havde offentliggjort et årsregnskab med en rekordomsætning på 102 mia. kr. og igangsat kampagnen ”Vi samarbejder om at finde løsninger der tager hensyn til JORDENS ressourcer”.

Arla har før været ude med riven efter dem, der er værre end økologerne…

Mælk er mælk – og plantemælk er lort

Arlas vækst har det seneste år stort set udelukkende været drevet af prisstigninger, og selv om de gjorde det muligt for Arla at betale selskabets andelshavere en historisk høj pris for mælken, ændrer det ifølge Peder Tuborgh ikke ved det faktum, at selskabet i øjeblikket er nødt til at reducere en stor overproduktion af økologisk mælk.

    ”Nedjusteringen ændrer ikke ved vores langsigtede strategi, om at økologien fortsat skal spille en vigtig rolle i Arla, og selv efter reduktionen vil vi stadig være verdens største økologiske mejeri”

— Peder Tuborgh, adm. direktør i Arla

Han beskriver dog situationen som helt udramatisk, da nedjusteringen skal ske ad frivillighedens vej, og ifølge Peder Tuborgh skal man mindst 20 år tilbage for at finde intern uro mellem Arlas konventionelle og økologiske andelshavere. I dag er der gensidig respekt mellem alle mejeriets andelshavere, både når det går op og ned for de to produktionsformer, og han forsikrer, at økologien fortsat vil være i fokus hos Arla.

<em>Direktør Peder Tuborgh Arla<em>

”Justeringen skal sikre, at der bliver en bedre balance mellem indvejningen og efterspørgslen, og det betyder formentlig, at de økologer, der bliver tilbage, kan se frem til en bedre afregning,” siger han.

Stadig verdens største øko-mejeri

De økologer, som vælger at forlade økologien, vil i stedet blive tilbudt at levere konventionel mælk til Arla, men ifølge Peder Tuborgh er den planlagte nedgang i indvejningen på ingen måde et signal om, at Arla vender ryggen til økologien.

”Vi har aldrig brugt flere penge på at markedsføre økologien, end vi har gjort i de seneste år, og nedjusteringen ændrer ikke ved vores langsigtede strategi, om at økologien fortsat skal spille en vigtig rolle i Arla, og selv efter reduktionen vil vi stadig være verdens største økologiske mejeri,” pointerer Peder Tuborgh.

Han afviser samtidig, at det er udtryk for en kortsigtet tankegang at reducere antallet af økologer, selv om han anerkender, at historien viser, at økologien altid er kommet stærkt tilbage, når den har været nede i en bølgedal. Men lige nu er det efter hans vurdering meget vanskeligt at forudsige markedsudviklingen.

Bannerbillede: Sådan ser Arla-kampagnen ud for økologisk mælk. Privatfoto

Kommentarer

 1. Så længe vi har Thise Mejeri’s økologiske mejeriprodukter så går det nok, for Thise’s produkter har altid været langt bedre end Arla’s.

 2. De skal bare holde nallerne fra økologerne, mærkelig indstilling – men selvfølgelig er penge vigtigere – det er jo i sidste ende dem der styrer verden 🥺

 3. skal Arla som virksomhed betale for produktion af et produkt som man ikke kan sælge/forbrugerne fravælger ?Forbrugerne gør det jo netop fordi pengene er små – så ja, det er penge der styrer verden for de fleste.
  Jeg er i øvrigt enig i, at Thise laver super produkter. Men uenig i, at de er bedre end Arlas Unika serie. Men det er jo smag og behag :-)

 4. @jrgenm – der er nok ikke nogen tvivl om, at de stigende energipriser har presset danskernes økonomi meget hårdt, og at de måske fravælger nogle økologiske varer for at spare på husholdningsbugettet.

  Men Arla kunne jo imødegå den udvikling, hvis de besluttede, at Arla’s økologiske og ikke økologiske mejeriprodukter skulle koste det samme ude i butikkerne, på den måde vil man hurtigt kunne se om et evt. fra- eller tilvalg af økologiske mejeriprodukter, er styret af prisen eller en holdning for eller imod økologi.

 5. Poul Wiggers Smith

  Der har tidligere været overproduktion af økomælk i Arla, hvor man har holdt tungen lige i munden og afventet, at markedet sørgede for, at overskudet af økomælk blev afsat. Det vil klæde andelsselskabet at følge samme politik.
  Tidligere talsmand for økologerne i MD/Arla

Skriv en kommentar