Terminologien “lykke” bestrides af nogle kritikere, der mener, at tilfredshed med livet ville være mere retvisende. Foto: Caju Gomes/Unsplash

Finland fører ranglisten over verdens lykkeligste lande for sjette år i træk, ifølge 2023 World Happiness Report, der blev udgivet 20. marts. Mens finnernes score (7,80) ligger væsentligt foran alle andre lande, er en betydelig del af top ti-toplisten også nordisk med Danmark på andenpladsen (7,59), Island på tredjepladsen (7,53), Sverige på sjettepladsen (7,40) og Norge på syvende (7.32)

Det skriver Anna Fleck for statista.com, 20. marts 2023.

Lidt længere nede på ranglisten ligger USA på en 15. plads og Storbritannien på en 19. plads, hvor sidstnævnte nu er droppet placeringer fire år i træk. I bunden af World Happiness Ranking er Zimbabwe (3,20), Sierra Leone (3,14), Libanon (2,39) og Afghanistan (1,86).

Kritikere hævder, at indekset er problematisk af flere årsager. For det første er terminologien “lykke” bestridt af nogle, der vil hævde, at i det mindste i Finlands tilfælde ville “tilfredshed med deres liv” have været en mere præcis opsummering. I et papir fra 2018 om emnet påpegede en finsk forfatter, at hvor de nordiske lande kom i top for faktorer som BNP per indbygger og frihed fra undertrykkelse, ville latinamerikanske lande som Paraguay og Guatemala være blevet betragtet som de lykkeligste, hvis indekset var baseret på mængden af positive følelser, folk oplever, mens afrikanske lande inklusive Togo og Senegal ville have rangeret højere, hvis det var baseret på, om borgerne oplever deres liv som “meningsfuldt”.

Nogle kritikere vil hævde, at i det mindste i Finlands tilfælde ville “tilfredshed med deres liv” have været en mere præcis opsummering. Foto: Kal Visuals/Unsplash

Imidlertid sætter Al Jazeeras politiske kommentator Marwan Bishara spørgsmålstegn ved en metode, der placerer Israel i top ti lande på trods af den igangværende konflikt, og Bahrain temmelig højt oppe på listen trods “stram og politisk kontrol.”

2023 World Happiness Ranking-resultaterne blev bestemt ved hjælp af et treårigt gennemsnit for 2020-22. På trods af Covid, krigen i Ukraine, stigninger i energipriser og leveomkostninger forblev tallene nogenlunde de samme som før pandemien i mange lande, hvor mange borgere endda rapporterede højere niveauer af venlighed.

Bannerbillede: Lykke. Foto: Edu Lauton/Unsplash

Kommentarer

 1. Leif Christiansen

  Jeg forstår ikke at Danmark ligger nr.2.
  Vi er ved forgifte os selv, politikere er efterhånden ved at være ligeglade med befolkningen.
  De fleste tænker kun på at rage til sig, Ingen tager ansvar over for syge og pensionister, et land i moralsk forfald, og alligevel pipper fuglene stadig ude i hækken fra tidlig morgen her i foråret.
  Hav en dejlig dag 🌞🙋🇩🇰

 2. Arne Gammelgaard

  Hvordan måler man lykke?, hvor lang er en elastik? Hvis vores politikere var så apatiske i.f.t. befolkningens tarv, hvorfor så den evindelige jamren over alle de love, bekendtgørelser og regler, de trækker ned over os? Jeg vil ikke bytte med nogen, noget sted på denne jord, det resultat ville de fleste komme til hvis de blev tvunget til at bytte et år. Vi er alle blevet en flok forvente brokkerumper der svælger i en luxus, som vi kun vil betale discountpriser for. Køb mindre kød, vælg danske produkter, og stil krav til vores landbrugere om at producere noget andet til os, hvis økologiske grøntsager efterspørges, og til en rentabel pris, vil bønderne sku nok hellere dyrke det istedet for at avle grise. Spørg i supermarkederne, køber de kål hjem kan de smide halvdelen ud fordærvet, det sker sku aldrig med en 1/2 svinekam til 160,00 kr. De er revet væk, inden lukketid. De virkelige magthavere i dette land er, forbrugerne. Og det er os allesammen, så stop dog med den offergørelse af os alle.

 3. Jan Stampe Nielsen

  Hvad er lykke? Hvordan måler man den? Hvor absurd.
  Nogen må kede sig gevaldigt for at bruge tid på absurditeten. Iøvrigt fin bemærkning fra LC.

 4. Jan Stampe Nielsen

  Hvor ville jeg dog gerne være Arne Gammelgaard. Så glad og så tilfreds. Lige her og nu er der en keramiker der har brokket sig over, at nogen har kopieret hendes design ud i ler og mer.
  Hun burde skamme sig sådan at brokke sig – det klæder ikke den Gammelgaardske danskhed. Fred hviler over land og by. Duk og Buk. lad være med at være offer. Væk fra slagtebænken.

Skriv en kommentar