Så enkelt er det ikke at masseproducere millioner af svin. Det er selve produktionsformen med de store mængder af svin på meget lille plads, der skaber de smittekæder, der kan skaber nye pandemier. Privatfoto

KOMMENTAR   Det er alment accepteret, at lobbyister har vide rammer til at tale godt for deres syge moster, men når det er folkesundheden, der trues af nye zoonoser, bør morskaben høre op. Landbrugslobbyisternes gentagne mantra om at zoonoser aldrig kommer fra moderne husdyrproduktion, har vist sig at være en løgn, og den kommer til at koste liv, hvis ikke den snart bliver afvist. Og der står vi netop nu.

I slutningen af januar i år blev den første danske patient indlagt med en af de virusvarianter af svineinfluenza A, der har udviklet sig på stort set alle danske svinefabrikker. Der var tale om en midaldrende kvinde på landet uden direkte kontakt til svin, men bosat i nærheden af en svinefabrik.

“Den næste zoonose tikker allerede som en regulær virusbombe ude på de danske svinefabrikker. Svineinfluenza A er nu udbredt overalt i den konventionelle svinekødsindustri”

Statens Serum Institut anerkender, at det er det første smittetilfælde i Danmark, men vurderer, der har været tale om et enkeltstående tilfælde, og mener ikke, det giver anledning til bekymring for folkesundheden. Alligevel har instituttet mørkelagt alle yderligere oplysninger om sygdomstilfældet. Man afviser f.eks. at oplyse afstanden mellem patientens bopæl og de nærmeste svinefabrikker, lige såvel som man heller ikke ønsker at oplyse om patientens videre sygdomsforløb. Det er således uklart, om patienten har overlevet.

I mere end to år har Landbrug & Fødevarer kendt til den voksende virus-trussel fra svineinfluenza A i den danske svinekødsindustri, men gang på gang forsøger lobbyorganisationen at lyve sig fra ansvaret, her senest i Politiken den 11. marts i år.

Bekæmpelsen af COVID-19 i den danske befolkning er helt central, men prioriteringen rummer en bitter ironi, hvis den politiske fokusering får lov at overskygge forebyggelsen af den næste zoonose. Og den tikker allerede som en regulær virusbombe ude på de danske svinefabrikker. Svineinfluenza A er nu udbredt overalt i den konventionelle svinekødsindustri.

Siden 2011 har Fødevarestyrelsen, der i Danmark har ansvaret for folkesundheden, fulgt spredningen af svineinfluenza A fra nul til noget nær 100 pct. hos de 13 mio. dyr på de danske svinefabrikker. Hvert kvartal i de seneste 10 år har virologer fra Statens Serum Institut og Københavns Universitet rapporteret om den fremadskridende virusophobning som et led i myndighedsbetjeningen af Fødevareministeriet, men uden at det har givet anledning til handling. En aktindsigt har afsløret, at rapporterne blot bliver arkiveret.

Professor Lars Erik Larsen, KU

Nu påpeger professor og virolog Lars Erik Larsen ved Københavns Universitet åbent, at influenza fra svin er potentielt langt værre end COVID-19. Han kalder udviklingen for ”en tikkende bombe” i et interview med Dansk Veterinær Tidsskrift. Influenza optræder både hos svin og hos mennesker og kan springe fra den ene til den anden, og det gør den til så farlig en cocktail.

Hverken myndigheder eller erhvervet har hidtil været tilstrækkeligt opmærksom på udviklingen, måske fordi den stiller et alvorligt spørgsmålstegn ved selve biosikkerheden på de store svinefabrikker. Jo flere dyr der stuves sammen i en svinebesætning, desto større er risikoen for, at en human influenza-virus og en svine-virus mødes og rekombinerer til en helt ny mutant med aggressive egenskaber.

– Vi er bekymrede, siger fødevaremyndighederne, men reelt løfter de ikke en finger for at bryde smittekæderne. Hvorfor ikke? Fordi det vil koste svinefabrikkerne penge at rense deres besætninger for virussmitten, og fordi det vil være besværligt og dyrt at forebygge gensmitte. Men har vi intet lært? COVID-19 pandemien – og ikke mindst minkgate-skandalen – har dog vist, hvor gigantisk meget dyrere det er for samfundet, at skulle bekæmpe en zoonose, end det ville være at forebygge den i tide.

Er det ikke på tide, at vi dropper berøringsangsten og går i flæsket på den næste zoonose, før den kommer i udbrud. Den er på vej, så det haster.

Zoonosetruslen mod folkesundheden er ekstrem høj i Danmark, fordi vi har verdens største tæthed af svin i forhold til både indbyggerantal og landareal, men denne kendsgerning forbigår kødindustrien i tavshed.

Kommentarer

  1. Jan Stampe Nielsen

    Jo det er på tide, men så skal Folketinget holde inde med at være interesseorganisation for Landbrug oh Fødevarer.
    Ved samme lejlighed kunne de jo begynde at studere alle de oppustede tal omkring antal arbejdspladser = årsværk samt Landbrugets betydning for Danmark som helhed – eller måske delvise mangel på samme.

  2. Wendie Andersen

    Det er uhyrligt at L&F har så stor en magt og at ingen partier tør lægge sig ud med landbruget. Har aldrig forstået at et lilleput land som Danmark skal producere så meget føde at vi ødelægger alt vi har af natur, have og grundvand – ingen tak fra de næste generationer 😡

  3. Hvis man skal tage sig i agt for mulig smittefare fra smittet svinebesætning, hvor kan man så finde oplysninger om, hvilke svinebesætninger, der er smittet i ens lokalområde?

    • De oplysninger findes ikke umiddelbart tilgængelige, men prøv at skrive til SSI,f.eks. på denne adresse:Ramona Trebbien, Afsnitsleder, Seniorforsker, Virus & Mikrobiologisk Specialdiagnostik / Influenzaafsnittet T. 32683591 ratr@ssi.dk Vh Redaktionen

  4. Det er ganske vist en meget ringe trøst, men vi kan trods alt glæde os over, at hvis der opstår en helt ny pandemi, som udspringer fra produktionen af slagtesvin, så vil det formentligt blive svinebaronerne, deres ansatte og familier, som bliver de første ofre for sygdommen.

    Og i anden række bliver det dem der transporterer og slagter svinene, som vil blive smittet, og det kan jo rydde lidt op i den såkaldte fødevareklynge.

  5. Bruno Petersen

    Godt at der er opmærksomhed på det nu – igen. Der var sidst opmærksomhed på zoonosen, da det blev afsløret at myndighederne i Danmsrk valgte at bagatellisere svine influenza i svin. Det hele blev forudset den gang af nogle eksperter og blev modsagt af den besluttende myndighed. På et tidspunkt hvor aflivning af inficerede svin var overkommeligt. Jeg husker ikke om både Norge og Sverige blev draget ind fordi de havde valgt en hurtig indgriben. Det er måske 5 år siden og var en kæmpe ekspert-skandale og skræmmende læsning, som ikke fik meget opmærksomhed i medierne så vidt jeg bedømmer det.
    Vh
    Bruno

  6. @Niels Riis Ebbesen. Fair nok, at man ikke er enig med den måde svineproduktion/industri foregår, men det er godt nok usmageligt at håbe på sygdom/død for både landmænd, deres familier og dem der arbejder i følge-erhvervene !!

    • Jeg har ikke fremsat noget håb, jeg har blot konstateret, at det med stor sandsynlighed vil være dem der arbejder i svineproduktionen og svineindustrien, som er dem der står forrest til at blive ramt, hvis der opstår en pandemisk virus ude i svinestaldene.

      Og dem der arbejder med og profiterer på svineproduktionen og svineindustrien har jo selv valgt deres erhverv, så der er jo ikke nogen grund til, at vi skal ha’ ondt af dem, hvis det går galt.

Skriv en kommentar