FN-eksperter fordømmer ‘myten’ om pesticider som nødvendige for at brødføde verden

Rapport fra FN advarer om katastrofale konsekvenser og bebrejder producenterne for ’systematisk benægtelse af skader’ og ’uetisk markedsføringstaktik’.

Det globale pesticidmarked er $ 50 mia. værd og producenter driver aggressiv lobbyvirksomhed for at imødegå reformer og kontrolregler.

Tanken om, at pesticider er afgørende for at fodre en hurtigt voksende globale befolkning er en myte, ifølge FN mad og forurening eksperter. Det skriver den ansete britiske avis The Guardian, 7. marts 2017.

Ifølge FN-rapporten dør der 200.000 mennesker om året af akutte sprøjteskader.

En ny rapport, der er præsenteret for FN’s menneskerettighedsråd, er alvorligt kritisk over for de globale selskaber, der fremstiller pesticider. I rapporten beskyldes de for ”systematiske benægtelser af skader”, ”aggressiv, uetisk markedsføringstaktik” og ”vedholdende lobbyvirksomhed overfor regeringer”, hvilket har resulteret i, at der er ”blokeret reformer og lammet restriktioner overfor globale pesticider”.

Rapporten siger, at pesticider har ”katastrofale virkninger for miljøet, folkesundheden og samfundet som helhed”, herunder et anslået antal på 200.000 dødsfald om året fra akut forgiftning. Dens forfattere sagde: ”Det er på tide at skabe en global proces for overgangen til sikrere og sundere fødevarer og landbrugsproduktion.”

Verdens befolkning forventes at vokse fra syv milliarder mennesker i dag til ni milliarder i 2050. Pesticidindustrien hævder, at dens produkter – et marked med en værd på omkring $ 50 mia. (331 mia. danske kroner) om året og voksende – er afgørende for at beskytte afgrøder og sikre tilstrækkelige fødevareforsyninger .

”Det er en myte,” udtaler Hilal Elver, FN’s særlige rapportør om retten til mad. ”Brugen af flere pesticider har intet at gøre med at komme af med sult. Ifølge FN’s Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO), er vi i stand til at brødføde ni milliarder mennesker i dag. Produktionen er afgjort stigende, men problemet er fattigdom, ulighed og fordeling.”

Elver sagde, at mange af de pesticider, der bruges på råvareafgrøder som palmeolie og soja, er ikke fødevarer til verdens sultne mennesker: ”De virksomheder beskæftiger sig ikke med sult i verden, de er optaget af at skaffe mere landbrugsaktivitet i stor skala.”

I den nye rapport, som er skrevet sammen med Baskut Tuncak, FN’s særlige rapportør for giftstoffer, står der: ”Den videnskabelig forskning bekræfter de negative virkninger af pesticider, og beviser en endelig sammenhæng mellem eksponering og sygdomme hos mennesker eller tilstande eller skade på økosystemet, og det giver os en betydelig udfordring. Denne udfordring er blevet forværret af en systematisk fornægtelse, næret af pesticid- og agroindustri, af størrelsen på ​​de skader, der påføres af disse kemikalier, og af deres aggressive, uetiske markedsføringstaktik.”

Elver, der besøgte Filippinerne, Paraguay, Marokko og Polen som led i udarbejdelsen af ​​rapporten, sagde: ”Effekten af ​​de selskaber på regeringerne og på det videnskabelige samfund er ekstremt vigtig. Hvis du ønsker at beskæftige dig med pesticider, er du nødt til at beskæftige dig med virksomhederne – det er derfor, vi bruger disse hårde ord. De vil selvfølgelig påstå, at rapporten ikke er sand, men derude er der levende beviser blandt mennesker.”

Læs hele artiklen.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.