Rapport fra FN advarer om katastrofale konsekvenser og bebrejder producenterne for ’systematisk benægtelse af skader’ og ’uetisk markedsføringstaktik’.

Det globale pesticidmarked er $ 50 mia. værd og producenter driver aggressiv lobbyvirksomhed for at imødegå reformer og kontrolregler.

Tanken om, at pesticider er afgørende for at fodre en hurtigt voksende globale befolkning er en myte, ifølge FN mad og forurening eksperter. Det skriver den ansete britiske avis The Guardian, 7. marts 2017.

Ifølge FN-rapporten dør der 200.000 mennesker om året af akutte sprøjteskader.

En ny rapport, der er præsenteret for FN’s menneskerettighedsråd, er alvorligt kritisk over for de globale selskaber, der fremstiller pesticider. I rapporten beskyldes de for ”systematiske benægtelser af skader”, ”aggressiv, uetisk markedsføringstaktik” og ”vedholdende lobbyvirksomhed overfor regeringer”, hvilket har resulteret i, at der er ”blokeret reformer og lammet restriktioner overfor globale pesticider”.

Rapporten siger, at pesticider har ”katastrofale virkninger for miljøet, folkesundheden og samfundet som helhed”, herunder et anslået antal på 200.000 dødsfald om året fra akut forgiftning. Dens forfattere sagde: ”Det er på tide at skabe en global proces for overgangen til sikrere og sundere fødevarer og landbrugsproduktion.”

Verdens befolkning forventes at vokse fra syv milliarder mennesker i dag til ni milliarder i 2050. Pesticidindustrien hævder, at dens produkter – et marked med en værd på omkring $ 50 mia. (331 mia. danske kroner) om året og voksende – er afgørende for at beskytte afgrøder og sikre tilstrækkelige fødevareforsyninger .

”Det er en myte,” udtaler Hilal Elver, FN’s særlige rapportør om retten til mad. ”Brugen af flere pesticider har intet at gøre med at komme af med sult. Ifølge FN’s Fødevare- og Landbrugsorganisation (FAO), er vi i stand til at brødføde ni milliarder mennesker i dag. Produktionen er afgjort stigende, men problemet er fattigdom, ulighed og fordeling.”

Elver sagde, at mange af de pesticider, der bruges på råvareafgrøder som palmeolie og soja, er ikke fødevarer til verdens sultne mennesker: ”De virksomheder beskæftiger sig ikke med sult i verden, de er optaget af at skaffe mere landbrugsaktivitet i stor skala.”

I den nye rapport, som er skrevet sammen med Baskut Tuncak, FN’s særlige rapportør for giftstoffer, står der: ”Den videnskabelig forskning bekræfter de negative virkninger af pesticider, og beviser en endelig sammenhæng mellem eksponering og sygdomme hos mennesker eller tilstande eller skade på økosystemet, og det giver os en betydelig udfordring. Denne udfordring er blevet forværret af en systematisk fornægtelse, næret af pesticid- og agroindustri, af størrelsen på ​​de skader, der påføres af disse kemikalier, og af deres aggressive, uetiske markedsføringstaktik.”

Elver, der besøgte Filippinerne, Paraguay, Marokko og Polen som led i udarbejdelsen af ​​rapporten, sagde: ”Effekten af ​​de selskaber på regeringerne og på det videnskabelige samfund er ekstremt vigtig. Hvis du ønsker at beskæftige dig med pesticider, er du nødt til at beskæftige dig med virksomhederne – det er derfor, vi bruger disse hårde ord. De vil selvfølgelig påstå, at rapporten ikke er sand, men derude er der levende beviser blandt mennesker.”

Læs hele artiklen.

Visited 8 times, 1 visit(s) today

Comments are closed.