En landbrugsmedhjælper sprøjter med glyphosat. Sagsøgeren Dewayne Johnson brugte kemikaliet 20-30 gange om året. Foto Natural News skærmbillede/Vimeo.

Monsanto kan ændre sit navn, men koncernen kan ikke fjerne de tusindvis af retssager, der er anlagt, fordi kræftpatienter hævder, at dets ukrudtsdæber Roundup har givet dem non-Hodgkins lymfom. Første retssag begynder i næste uge, rapporterer CNN.

Den første sagsøger, der får sin sag for retten, er Dewayne Johnson, en 46-årig far til to, men for Johnson er det en tvivlsom ære. Johnson får en hurtig sagsbehandling, fordi hans læger siger, at han nærmer sig døden. I Californien tillader loven, at retssager får en hurtigere behandling i sådanne tilfælde.

Johnson arbejdede med at skadedyrsbekæmpelse for amtets skolevæsen og brugte Roundup 20-30 gange om året i sit arbejde. Nu har han dage, hvor læsioner dækker 80 procent af hans krop, og han er for syg til at tale.

“Mr. Johnson er vred, for han er den mest sikkerhedsorienterede person, jeg kender,” fortalte hans advokat Timothy Litzenburg til CNN. “Lige nu er han den modigste person i USA. Hvad end der kommer ud af retssagen, og hvad der sker med hans helbred, så vil hans sønner få det at vide.”

Advokat Timothy Litzenburg.

Litzenburg repræsenterer også “mere end 2.000 andre non-Hodgkins lymfom-patienter, der har anvendt Roundup meget,” fortalte han til CNN.

Sagens udfald vil afhænge af, om Roundups vigtigste ingrediens glyphosat vurderes at kunne forårsage kræft, og om Monsanto har undladt at advare brugerne tilstrækkeligt.

Monsanto har for sin del insisteret på, at glyphosat er sikkert at bruge.

“Mere end 800 videnskabelige undersøgelser, det amerikanske miljøbeskyttelsesagentur (EPA), de nationale sundhedsinstitutter og myndigheder over hele verden har konkluderet, at glyphosat er sikkert at bruge og ikke forårsager kræft,” sagde Scott Partridge, Monsantos strategidirektør, i en erklæring, rapporterer CNN.

Scott Partridge, Monsanto vice president for global strategi.

Men Verdenssundhedsorganisationen WHOs Internationale Agentur for Kræftforskning (IARC) afgjorde i 2015, at glyphosat er “sandsynligvis kræftfremkaldende for mennesker” baseret på undersøgelser af eksponering i landbrugssektoren, der blev offentliggjort i USA, Canada og Sverige siden 2001 og på laboratorieforsøg udført på dyr.

I marts fremlagde en dommer i San Francisco dokumenter, der betvivlede legitimiteten af ​​de undersøgelser, der har fundet glyphosat for sikker. Dokumenterne viste, at Monsanto-medarbejdere i det skjulte havde skyggeskrevet den glyphosatforskning, som akademikere har underskrevet, og at en højtstående EPA-embedsmand havde stoppet en glyphosat-undersøgelse efter at have aftalt med Monsanto.

Johnsons retssag vil begynde en uge efter, at en anden dommer i Californien har fastslået, at staten ikke kan kræve etiketter med kræftadvarsler på produkter, der indeholder glyphosat, fordi bevismaterialet er for usikkert, rapporterede AgriPulse. De nye advarselsmærker var planlagt til at være påkrævet fra juli, men dommerens afgørelse har forsinket deres igangsættelse, selvom det ikke er den endelige afgørelse i sagen.

Comments are closed.