Første glyphosat-retssag ud af tusinder begynder, mens sagsøgeren kæmper for sit liv

En landbrugsmedhjælper sprøjter med glyphosat. Sagsøgeren Dewayne Johnson brugte kemikaliet 20-30 gange om året. Foto Natural News skærmbillede/Vimeo.

Monsanto kan ændre sit navn, men koncernen kan ikke fjerne de tusindvis af retssager, der er anlagt, fordi kræftpatienter hævder, at dets ukrudtsdæber Roundup har givet dem non-Hodgkins lymfom. Første retssag begynder i næste uge, rapporterer CNN.

Den første sagsøger, der får sin sag for retten, er Dewayne Johnson, en 46-årig far til to, men for Johnson er det en tvivlsom ære. Johnson får en hurtig sagsbehandling, fordi hans læger siger, at han nærmer sig døden. I Californien tillader loven, at retssager får en hurtigere behandling i sådanne tilfælde.

Johnson arbejdede med at skadedyrsbekæmpelse for amtets skolevæsen og brugte Roundup 20-30 gange om året i sit arbejde. Nu har han dage, hvor læsioner dækker 80 procent af hans krop, og han er for syg til at tale.

“Mr. Johnson er vred, for han er den mest sikkerhedsorienterede person, jeg kender,” fortalte hans advokat Timothy Litzenburg til CNN. “Lige nu er han den modigste person i USA. Hvad end der kommer ud af retssagen, og hvad der sker med hans helbred, så vil hans sønner få det at vide.”

Advokat Timothy Litzenburg.

Litzenburg repræsenterer også “mere end 2.000 andre non-Hodgkins lymfom-patienter, der har anvendt Roundup meget,” fortalte han til CNN.

Sagens udfald vil afhænge af, om Roundups vigtigste ingrediens glyphosat vurderes at kunne forårsage kræft, og om Monsanto har undladt at advare brugerne tilstrækkeligt.

Monsanto har for sin del insisteret på, at glyphosat er sikkert at bruge.

“Mere end 800 videnskabelige undersøgelser, det amerikanske miljøbeskyttelsesagentur (EPA), de nationale sundhedsinstitutter og myndigheder over hele verden har konkluderet, at glyphosat er sikkert at bruge og ikke forårsager kræft,” sagde Scott Partridge, Monsantos strategidirektør, i en erklæring, rapporterer CNN.

Scott Partridge, Monsanto vice president for global strategi.

Men Verdenssundhedsorganisationen WHOs Internationale Agentur for Kræftforskning (IARC) afgjorde i 2015, at glyphosat er “sandsynligvis kræftfremkaldende for mennesker” baseret på undersøgelser af eksponering i landbrugssektoren, der blev offentliggjort i USA, Canada og Sverige siden 2001 og på laboratorieforsøg udført på dyr.

I marts fremlagde en dommer i San Francisco dokumenter, der betvivlede legitimiteten af ​​de undersøgelser, der har fundet glyphosat for sikker. Dokumenterne viste, at Monsanto-medarbejdere i det skjulte havde skyggeskrevet den glyphosatforskning, som akademikere har underskrevet, og at en højtstående EPA-embedsmand havde stoppet en glyphosat-undersøgelse efter at have aftalt med Monsanto.

Johnsons retssag vil begynde en uge efter, at en anden dommer i Californien har fastslået, at staten ikke kan kræve etiketter med kræftadvarsler på produkter, der indeholder glyphosat, fordi bevismaterialet er for usikkert, rapporterede AgriPulse. De nye advarselsmærker var planlagt til at være påkrævet fra juli, men dommerens afgørelse har forsinket deres igangsættelse, selvom det ikke er den endelige afgørelse i sagen.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.