Hvor vegetarismen blomstrer worldwide

Efterhånden som flere og flere mennesker forsøger at indføre en mere bæredygtig livsstil, stiger antallet af mennesker, der begrænser deres kødforbrug eller afholder sig helt fra animalske produkter, støt. Vegetarisme og veganisme har udviklet sig til en global forbrugertendens.

Det skriver Felix Richter, den 30. juli 2019, hos statista.com.

Felix Richter

I henhold til tal offentliggjort i Euromonitors seneste Global Consumer Trends-rapport er denne tendens ikke begrænset til rige lande som USA. I mange udviklingsregioner, hvor kødforbrug ellers ofte ses som et tegn på velstand, bliver vegetarisme også mere og mere populært, især blandt den unge, by-, middel- og højindkomst befolkning.

Ovenstående diagram rangerer de lande, der har den største stigning i den vegetariske befolkning mellem 2016 og 2017. Nigeria, Pakistan og Indonesien er overraskende nok helt i front.

Den voksende middelklasse i verdens mest folkerige nation, Kina, presser kødforbruget i vejret. Kina importerer i dag enorme mængder kød fra hele verden, og forbruget af bl.a. svinekød beskrives ofte som en redningsplanke for den skrantende danske svineindustri.

Også i Danmark vokser antallet af vegetarer, veganere og flexitarer. Det påviste Coop i en interviewundersøgelse fra august sidste år. Halvdelen af danskerne ønskede mindre kød på menuen, og andelen af danskere, som skærer ned på kødet, stiger fortsat. Det sker særligt blandt de unge i aldersgruppen 15-34 år, hvor hver tredje minimum en dag om ugen udelader kødet.

Hvem spiser kødet

Dansk annonce for oksekød.

I oktober 2018 blev det påvist i en større undersøgelse, at enorme reduktioner i kødforbruget er essentielt for at undgå en klimarelateret katastrofe og for at afværge en global fedmeepidemi. Forskerne bag undersøgelsen advarede om, at hvis kødforbruget ikke falder med 90 procent, kan det resultere i uholdbare niveauer af global opvarmning, skovrydning og vandmangel.

Det skriver Niall McCarthy, den 4. februar 2019, hos statista.com.

I lyset af resultaterne i rapporten er det af interesse at undersøge, hvilke lande det spiser mest kød hvert år?

Ifølge data fra FNs fødevare- og landbrugsorganisation (FAO) rapporteret fra webstedet Our World in Data udgør Australien toppen i ​​den globale kødspisende liga med 116 kilo kød konsumeret pr. indbygger hvert år. De Forenede Stater ligger ikke langt bagefter med 115 kilo konsumeret årligt.

I Danmark spiser hver indbygger ca. 52 kilo kød om året, ifølge DR.

Comments

comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.