Så righoldigt er udvalget af vegetariske råvarer – alene for bælgfrugternes vedkommende. Foto: DVF

Dansk Vegetarisk Forening skriver i en nyhedsmail den 4. juli 2020:

  • Forestil dig, at du er indlagt på hospitalet, men kun får serveret kartoffelmos og franskbrød, eller at personalet bliver ved med at servere kød for dig, mens du er indlagt.
  • Forestil dig, at du ikke kan finde en daginstitution til dine børn, fordi man hverken vil servere vegansk mad eller tillade dig at sende en madpakke med hjemmefra.
  • Forestil dig, at du udvikler en spiseforstyrrelse, og at du som led i behandlingen tvinges til at spise kød eller mælkeprodukter.
  • Eller forestil dig, at du har levet vegetarisk i 30 år, men hvis du bliver dement på plejehjemmet, serverer personalet kød for dig, eller maden er så utilstrækkelig, at du føler dig tvunget til at spise kød igen.

Hvis du synes, at dette lyder uacceptabelt, så håber vi, at du vil støtte den retssag, som vi nu forbereder.

Masser af muligheder for at servere vegetariske retter. Foto: Wikipedia

DER ER BRUG FOR EN AFKLARING VED EN DOMSTOL

Vi har igennem flere år modtaget mange henvendelser fra borgere, som er i klemme i de offentlige køkkener.

Justitsministeriet har, på baggrund af en række domme ved Menneskerettighedsdomstolen, i et svar til Folketinget i februar 2020 anerkendt, at vegetarer og veganere er beskyttet af Menneskerettighedskonventionen og formentlig i nogle situationer har ret til at få serveret vegetariske og/eller veganske måltider i offentlige institutioner.

Institut for Menneskerettigheder har derfor anbefalet Dansk Vegetarisk Forening at få prøvet en række konkrete sager ved en domstol, så det kan blive afklaret, hvornår man har denne rettighed. Vi forventer at kunne starte sagen direkte i Landsretten, eftersom det er en principiel sag.

Dansk Vegetarisk Forening har valgt Christian Dahlager, som er advokat med møderet for Højesteret, til at føre sagen.

Advokat Christian Dahlager

”Det er godt, at Danmark mange steder over skattebilletten har måltider i børnehaver, vuggestuer og andre institutioner, men selvfølgelig må det offentlige så også sikre lige vilkår for alle. Det betyder, at institutionerne må sørge for ikke blot en ordning til de, der foretrækker at spise kød, men også til vegetarer og veganere. Ellers er der tale om en uretmæssig forskelsbehandling.

Der kan være situationer, hvor det offentlige ikke har reel og praktisk mulighed for at sørge for måltider til veganere og vegetarer – det er den grænse, som vi nu med dette vigtige søgsmål skal have testet”, siger Christian Dahlager.

INDSAMLING

For at kunne tage næste skridt – at anlægge sagen – starter vi nu denne indsamling, som skal dække omkostningerne til at føre sagen. Det kræver cirka 500.000 kroner at afprøve cirka 3-5 konkrete sager.

Selvom dommene i de sager, som føres, vil handle om de specifikke sager, vil formålet være at få en afgørelse af, hvor grænserne generelt går – hvornår har man som vegetar/veganer ret til, at der bliver taget hensyn. Du kan læse mere i vores Q&A om retssagen her.

Rune-Christoffer Dragsdahl, Generalsekretær

Vi håber, at du vil støtte retssagen ved at donere et beløb. Alle beløb tæller, også de mindre beløb, men vi har brug for mange bidrag på 500 og 1.000 kroner, og også flere bidrag som er væsentligt større end dette, hvis det skal være realistisk at nå i mål.

Det handler om retten til at kunne leve vegetarisk/vegansk i det danske samfund. Måske har du i dag ingen problemer, men en dag kan det være dig, eller en du holder af, der står i en sårbar situation på et hospital eller et plejehjem, eller kæmper med en daginstitution eller kommune.

Som samfund har vi i øvrigt alle en interesse i, at det grønne og klimavenlige valg er nemt tilgængeligt og ikke er fyldt med benspænd. Retssagen kan derfor bidrage til dette – til gavn for hele befolkningen.

SÅDAN STØTTER DU INDSAMLINGEN

•                         Via vores hjemmeside

•                         Via vores Facebook-indsamling (som du kan dele med dit netværk)

•                         MobilePay 25419 – skriv ’retssag’

•                         Kontooverførsel til 8401 1760307 – skriv ’retssag’

Tusind tak for din støtte til sagen.

Du ønskes en rigtig god sommer.

De bedste hilsener

Rune-Christoffer Dragsdahl, Generalsekretær

Dansk Vegetarisk Forening

Visited 9 times, 3 visit(s) today

Skriv en kommentar