Kopenhagen Fur afviser deltagelse i gigantisk svindel med minkskind

Merrild_mink2

Det danske “minkeventyr” har vist sig at være baseret på skattesvindel, toldsnyd og senest ulovlig indsmugling for syv milliarder kroner. Dansk landbrugs førstemand, Martin Merrild (billedet), er blandt de minkavlere, der har tjent millioner af kroner i de seneste år.

Den tilsyneladende så succesfulde danske minkeksport er hvirvlet ind i en gigantisk svindelsag for milliarder af kroner i Kina, men til trods for at det drejer sig om skind fra danske minkfabrikker, der er solgt fra Kopenhagen Fur, afviser KF-direktør Torben Nielsen enhver aktiv forbindelse til sagen.

Der har været mistanke om udbredt ulovlig import af danske skind til Kina i mange år, oplyser en række kilder fra den kinesiske og danske pelsindustri til Berlingske, og topledelsen hos Kopenhagen Fur bekræfter at have hørt om smuglerierne tidligere.

»Mange af de skind, vi sælger, kommer helt sikkert lovligt ind i Kina, men der er også nogle, som kommer ulovligt ind,« siger Torben Nielsen, der understreger, at Kopenhagen Fur dog aldrig selv har deltaget i smuglingen.

Danske mink- og ræveskind skind for syv milliarder kroner er blevet konfiskeret af kinesiske myndigheder efter et mislykket forsøg på at smugle dem ulovligt over grænsen. Hovedmistænkte i sagen er familiedynastiet Lam og dets virksomhed Kuikeng Co. Ltd.

»Lam er en stor kunde hos os. Vi kender ham vældigt godt, endda særdeles godt gennem mange år, så sagen har været en utrolig ubehagelig overraskelse,« siger Torben Nielsen, topchef hos Kopenhagen Fur, til Berlingske.

Skandalen er yderst pinlig for Kopenhagen Fur, der har hentet milliarder af kroner hjem på de årlige skindauktioner. Salget af minkskind har i de seneste ti år “reddet” landbrugseksporten hver år med en pæn stigning, men allerede i december 2013 blev de røde lamper tændt, da de kinesiske myndigheder afslørerede udbredt skattesvindel og toldsnyd i branchen.

Også hos den private interesseorganisation Landbrug & Fødevarer er der røde ører. Landbrug & Fødevarer har ofte fremhævet minkeventyret som eksemplarisk for dansk landmænd, men L&F-formanden Martin Merrild er selv en af de “landmænd”, der har tjent tykt på eksportsucces. Ved siden af at være kyllingeproducent er Merrild også minkavler.

Comments

comments

En kommentar til Kopenhagen Fur afviser deltagelse i gigantisk svindel med minkskind

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.