Skattesvindel og korruption bag dansk minkeventyr

Merrild_mink2

Landbrugets førstemand, Martin Merrild, er en af de minkavlere, der har tjent tykt på skattesvindel og korruption i Kina.

Landbrugets største eksportsucces i de senere år har været danskproducerede minkskind, der alene i 2012 hentede 12 mia. kroner hjem, men successen har fået en brat ende. Den enorme indtjening har vist sig at være baseret på skattesvindel og korruption i Kina. Det  skriver Skive Folkeblad 15. januar med lokale minkproducenter som kilde.

Skandalen er yderst pinlig for Kopenhagen Fur, der har hentet de mange milliarder hjem på de årlige skindauktioner, men også hos den private interesseorganisation Landbrug & Fødevarer er der røde ører. Landbrug & Fødevarer har ofte fremhævet minkeventyret som eksemplarisk for dansk landmænd, men L&F-formanden Martin Merrild er selv en af de “landmænd”, der har tjent tykt på eksportsucces. Ved siden af at være kyllingeproducent er Merrild også minkavler.

Kopenhagen Fur, der har solgt de mange minkskind til kinesiske opkøbere, bekræfter overfor Skive Folkeblad, at der i lang tid er blevet fiflet med forskellige afgifter på skind til det kinesiske marked.

“I Kina er skattevæsenet præget af mange tilfældigheder, og der er ingen regnskaber, som vi kender det i Danmark. Hele systemet er nærmest lavet til bestikkelse og korruption, hvor man kan forhandle sig frem til en pris”,  udtaler administrerende direktør Torben Nielsen, Kopenhagen Fur, til Skive Folkeblad. Han indrømmer dermed, at han har kendt til både skattesvindel og korruption i længere tid.

Torben Nielsen fortæller videre, at der i mange år er blevet solgt rigtig mange jakker af minkskind i Kina, hvor de har været kendte som ‘korruptionsjakker’ og er givet som gaver til højtstående politikere og embedsmænd, men i takt med den øgede kontrol i landet er dette marked nu brudt helt sammen.

Sammenbruddet ramte de danske minkproducenter med et prisfald på 25 procent i december sidste år, hvor Kopenhagen Fur valgte at afbryde auktionen for ikke at sælge med yderligere tab. I år får de danske minkavlere cirka 450 kroner for hvert skind, hvilket er mere end 150 kroner mindre end for bare få måneder siden.

Men den lavere pris er ikke den eneste hage, der er ved den netop overståede auktion. Der var lagt op til, at omkring 1,6 millioner skind ville blive solgt i løbet af auktionen, men der blev kun solgt 320.000 skind, hvilket svarer til 20 procent af de producerede minkskind.

Den danske minkindustri er den største i globalt set, hvor den tegner sig for 30 procent af alle skind. Danske minkskind er også de dyreste på verdensmarkedet, og det skyldes, at de danske minkavlere producerer en bedre skindkvalitet, som kunderne gerne vil betale mere for.

Comments

comments

En kommentar til Skattesvindel og korruption bag dansk minkeventyr

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.