Lunde Larsen: Danskerne må leve med sprøjtegift i urinen

Gravid

Danske børn og deres mødre kan halvere sprøjtegiftresterne i deres urin ved at spise dansk frugt og grønt frem for udenlandsk, fastslår miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), men hævder i samme åndedrag, at ingen skal være bange for en smule sprøjtegift i urinen. Det er således ganske uklart, hvad han egentlig mener.

Gravide og børn behøver ikke frygte høj forekomst af pesticidrester i urin. Sådan lyder det fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) ifølge nyhedsbureauet Ritzau 23. juni 2016.

I et samråd på Christiansborg 23. juni forsøgte Lunde Larsen at dæmpe bekymringen for skader på hjernen og nervesystemet hos danske børn efter store fund af pesticidrester i urinen.

– Med den nuværende viden er vurderingen, at danskernes samlede indtag ikke udgør en risiko. Denne vurdering gælder også for gravide og børn, påstår Esben Lunde Larsen.

Udmeldingen kommer, efter at forskere på baggrund af en ny undersøgelse har påpeget, at der er tale om foruroligende høje mængder af pesticidrester i urinen hos danske børn og deres mødre.

Det er Miljøstyrelsen, der har betalt for undersøgelsen, som er udarbejdet af Syddansk Universitet i samarbejde med Københavns Universitet.

Forskerne har undersøgt mængden af pesticidrester hos 144 danske skolebørn og 145 mødre. Der er målt på såkaldte organofosfat-insekticider, som er en gruppe af sprøjtemidler, der bruges i landbrugsproduktion.

Undersøgelsen viser, at 90 procent af forsøgspersonerne har spor af pesticidrester i urinen.

Forskerne bag undersøgelsen har på den baggrund advaret om, at denne type af stoffer er mistænkt for at kunne skade børns hjerner og føre til ADHD.

EsbenLunde_EB

Med sine besynderlige udtalelser om sprøjtegiftenes ufarlighed trods store koncentrationer i børns urin, lever Lunde Larsen ganske godt op til det ondskabsfulde tilnavn, som Ekstrabladet gav ham allerede få dage efter ministerudnævnelsen.

Både Miljøstyrelsen og ministeren har dog valgt en mindre bekymret tilgang. Esben Lunde Larsen mener ikke, at rapporten giver anledning til at indføre ny lovgivning på området.

– Men jeg tager selvfølgelig forskernes bekymring alvorligt, når der er tale om potentielle alvorlige effekter på nervesystemet og hjernens udvikling, siger Esben Lunde Larsen.

Han vil de kommende år afvente forskning i effekterne af stofferne på mennesker, før der eventuelt skal reguleres for at “opnå en mere sikker anvendelse” af sprøjtemidlerne.

– Miljøstyrelsen underkender ikke forskernes konklusioner. Styrelsen ser sammenlagt på de internationale forskningsresultater. Og den samlede vurdering er, at niveauet som danskerne udsættes for gennem kosten ikke er problematisk, siger Esben Lunde Larsen.

Han kalder forskernes bekymring “legitim”, men opfordrer samtidig befolkningen til at tage det roligt:

– Man kan stole på, at myndighederne sikrer høj forbrugerbeskyttelse. Samtidig med at landbrug og gartneri fremover kan bruge de stoffer, der er nødvendige for produktionen, påstår Esben Lunde Larsen.

Lunde Larsens forsikringer om nul-effekt står i skarp modsætning til den mest vidtgående forskning indenfor området. “Det er alarmerende, at vi har en så høj koncentration af pesticider i Danmark. Jeg frygter, at det kommer til at skade den næste generations intelligens,” siger professor i miljømedicin og forskningsleder ved SDU, Philippe Grandjean. Grandjean er forfatter til bogen “Kemi på hjernen”, der udkom sidste efterår.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.