Statistikken viser, at der på 10,7 pct. af de kontrollerede landbrugsfabrikker skete ulovlig anvendelse af sprøjtegifte. Illustration: Niels Knudsen

Mellem 20 og 25 pct. af de danske landmænd har forbudte sprøjtegifte stående i deres kemirum. Det betyder, at hver femte landmand har ulovlig kemi stående, og forholdet er ikke bedret i de seneste fem år.

Det skriver landbrugsavisen.dk den 15. februar 2021.

Der er mange gode argumenter for at bruge vintervejret til en grundig gennemgang af kemirummet – og der er desværre brug for det på hver femte landbrugsfabrik.

En kontrolstatistik fra Landbrugsstyrelsen viser, at 22,7 pct. af de 736 landmænd, der havde kontrol i 2019-2020, havde ulovlig eller ulovligt opbevaret kemi.

Statistikken viser også, at der på 10,7 pct. af de kontrollerede ejendomme skete ulovlig anvendelse af sprøjtegifte, og at der på 2,6 pct. af ejendommene blev fundet midler købt i udlandet.

Ulovlig anvendelse og besiddelse af et ulovligt dansk middel. Det er de to mest hyppige overtrædelser i forbindelse med Landbrugsstyrelsens kontrol af danske landmænds håndtering af sprøjtegifte. Foto: Niels Riis Ebbesen

Tallene ligger på linje med de foregående år. Dermed er der ikke sket et fald i overtrædelser.

Kurven skal knækkes

Dykker man ned i tallene fra kontrolstatistikken, viser det sig, at der hos de 22,7 pct. af ejendommene, der havde ulovlig eller ulovligt opbevaret kemi, primært er tale om ’for gamle’ midler med dansk etikette.

“Det er et alt for højt tal. Mange af fejlene kan undgås, hvis man gør det til en fast rutine at rydde op på kemilageret minimum to gange årligt”, siger Jens Erik Jensen, landskonsulent hos Seges til landbrugsavisen.dk.

Den fremtrædende bornholmske agroproducent Thor Gunnar Kofoed er blevet idømt en bøde på 15.000 kr. for ulovlig anvendelse af hele tre forskellige sprøjtegifte. Det var ulovlig anvendelse af de stærke sprøjtegifte Galera, Rubric og Karate 2,5, der kostede Kofoed bøden. Det skrev Bornholms Tidende 27. august 2020.

Breaking News: Viceformand i Landbrug & Fødevarer idømt bøde på 15.000 kr. for ulovlig brug af sprøjtegifte

Undgå bøder

Udover at de mange overtrædelser fra kontrolstatistikken skader landbruget i bestræbelser på at fremstå som et professionelt erhverv, så koster det bøder, når der ikke er styr på sprøjtegiftene.

Således koster det mindst 5.000-10.000 kroner, at opbevare et ulovligt dansk middel, mens det koster mindst 15.000-20.000 kroner, hvis midlet indeholder aktivstoffer, som er forbudte i EU.

Bødestørrelsen stiger med stigende mængde af ulovlige midler. Det kan derfor altid betale sig at tjekke sit kemirum og få bortskaffet de ulovlige midler. Det kan gøres med en KemiTjek App, ligesom man kan bede sin planteavlskonsulent med at gennemgå kemirummet.

Det giver også mulighed for at stille midler, som bliver forbudt inden for kort tid, længst frem på hylden, så man får dem brugt i marken, inden de bliver forbudt, skriver landbrugsavisen.

Ingen bedring i sigte

Landbrugsstyrelsen gennemfører hvert år kontrol af landbrugets håndtering af plantebeskyttelsesmidler. Kontrollen viser, at antallet af overtrædelser ikke er faldet i de seneste fem år.

Hver 6. landmand ligger inde med ulovlige sprøjtegifte

Kommentarer

 1. Torben Aagesen

  og så er det, jeg undrer mig over at de modtager støtte fra EU……

 2. Jan Stampe Nielsen

  Nemlig Knud. I øvrigt kunne man passende undersøge hvor meget pesticid der indføres fra andre lande. Det er muligvis ligesom toldfrit øl: Når vi nu alligevel er afsted, kan vi da tage en dunk eller 2 med. Kontrol af landbrugets giftlagre burde ligeledes gennemføres af uvildige experter med fri adgang hele “fabrikken”.

 3. Jørn From

  2,6 % ulovlige midler købt i udlandet, hvor meget er så gemt af vejen uden for kemirummet?
  Det kan man ikke undskylde med at man havde glemt at de blev ulovlige.

 4. Der er åbenbart kun en vej,langt mere kontrol og meget større bøder,der findes desværre stadig for mange bønder der er ligeglade.

Skriv en kommentar