LEVERKUSEN, TYSKLAND – Som en klar sejr for forbrugere, jurister og miljøforkæmpere annoncerede Monsanto-Bayer den 29. juli 2021, at koncernen vil stoppe salget af sine glyphosatbaserede sprøjtegifte, herunder dets flagskibsprodukt Roundup, på det amerikanske hus og havemarked i 2023. Koncernen erklærede, at det vil går over til produkter, der “er baseret på alternative aktive ingredienser” for at “styre udenom flere retssager men ikke på grund af sikkerhedsmæssige bekymringer.”

Andrew Kimbrell, CFS. Pressefoto

Andrew Kimbrell, administrerende direktør for Center for Fødevaresikkerhed, udtalte:

“Bayers beslutning om at afslutte amerikansk privatsalg af Roundup er en historisk sejr for folkesundheden og miljøet. Efterhånden som landbruget i stor skala anvender dette giftige pesticid, er vores landbrugsarbejdere og forbrugere kommet i farezonen. Det er på tide, at EPA (den amerikanske miljømyndighed, red.) handler og forbyder glyphosat til alle anvendelser.”

Center for Fødevaresikkerhed (CFS) og dets allierede udfordrer i øjeblikket i retssalen EPA’s godkendelse af glyphosat som ulovlig af flere årsager – herunder kræftrisici for landmænd og landarbejdere fra eksponering.

Som svar på retssagen indrømmede EPA i maj faktisk alvorlige fejl i sin midlertidige godkendelse af glyphosat i 2020 og bad retten om tilladelse til at gentage agenturets fejlbehæftede vurderinger af truede arter. Imidlertid erklærede agenturet, at Roundup trods sine betænkeligheder ikke desto mindre skulle forblive på landbrugs- og detailmarkederne i mellemtiden – uden nogen frist for en ny beslutning.

I retssagen behandlede CFS og allierede de spørgsmål, EPA ønsker at genoverveje og andre også. For eksempel fremlagde koalitionen også rigelig dokumentation for, at glyphosat udgør en human sundhedstrussel, der især øger risikoen for kræft for landbrugsarbejdere og andre, der sprøjter med de glyphosatbaserede sprøjtegifte, herunder anlægsgartnere og gartnere.

Verden over protesterer forbrugere og miljøfolk mod sprøjtegiftene fra Monsanto-Bayer. Her er det en demo i Tyskland tilbage i 2018.

Sidste år annoncerede Bayer, at koncernen har indgået flere enorme juridiske forlig på i alt over 10 milliarder dollars for at kompensere personer, der er blevet skadet af koncernens produkter. I Californien afholdes der fortsat juryafhøringer. Domstolene bekræftede for nylig en dom mod Monsanto vedrørende kræft fra Roundup i ”Hardeman mod Monsanto” sagen – en af ​​de første i en række højt profilerede forbrugersøgsmål mod Monsanto-Bayer. Hardeman, der blev diagnosticeret med non-Hodgkin lymfom i februar 2015, havde arbejdet med Roundup i mere end to årtier. Han stævnede Monsanto og påstod, at virksomheden vidste eller burde have kendt til de risici, dets herbicid udgjorde for brugerne, men undlod at give tilstrækkelige advarsler om disse skader.

Center for Fødevaresikkerhed (CFS) har advaret om Roundups farer i mere end to årtier og bidrog med en erklæring i retsmødet for at hjælpe med at forsvare Hardeman-dommen mod en appel fra Monsanto-Bayer. Sidste år leverede CFS og allierede over 157.000 underskrifter til de to Hus og Hjem-kæder, Home Depot og Lowe’s, og opfordrede virksomhederne til at afslutte salget af Roundup.

Klagestorm mod Roundup eksploderer: 42.700 lægger sag an

Bannerfoto: Sprøjtemaskine i aktion. Pressefoto

Visited 1 times, 1 visit(s) today

Kommentarer

 1. Jan Stampe Nielsen

  …..og Danmark regerer Landbrug og Fødevarer til akkompagnement af nogle mere eller mindre handlingslammede ministerier og styrelser som snakker og snakker.
  Fortsat god sprøjtning.

 2. Steen Jensen

  Man kommer til at tænke på Monsanto lobbyisten, Patrick Moore der i 2015 påstod at Glyphosat er så uskadeligt for mennesker man kan drikke det….da han så fik tilbudt et glas skulle han ikke nyde noget…man kommer til at tænke på hvor mange produkter kemi koncernerne gennem årene har sikkerheds certificeret og det modsatte er tilfældet….kort sagt, moralen er, pesticider bliver aldrig sikre, forbyd stadset, det samme gælder iøvrigt, GMO, lidt off topic og så alligevel ikke

 3. Torben Aagesen

  Landbrug og Fødevarer evner da i den grad at sløre realiteterne i folketinget. Føj.

 4. Pingback: Fire ud af fem US-borgere tisser glyphosat | Gylle.dk

Skriv en kommentar