Monsanto beskyldes for korruption

De amerikanske advokater bruger skrappe symboler i kampagnen mod Monsanto.

Nyligt frigivne dokumenter afslører, at Monsanto samarbejder med korrupte embedsmænd fra den amerikanske miljøstyrelse (EPA) om at manipulere videnskabelige data. Det skriver EcoWatch 1. august 2017.

Fire måneder efter at offentliggørelsen af en mængde interne Monsanto-dokumenter skabte international kontrovers, blev flere af firmaets dokumenter udgivet i tirsdags. Det har givet nyt brændstof til en ophedet global debat om, hvorvidt landbrugskemi-giganten har tilbageholdt informationer om de potentielle farer ved Roundup og fået hjælp af det amerikanske embedsværk.

Amerikanske forbrugere har anlagt flere hundrede retssager mod Monsanto med påstanden om, at virksomhedens kemiprodukter fremkalder kræft.

Mere end 75 dokumenter, herunder interessante tekstbeskeder og diskussioner om udbetalinger til forskere, blev tidligt tirsdag morgen offentliggjort af advokater, der sagsøger Monsanto på vegne af folk, der påstår, Roundup har givet dem eller deres familiemedlemmer Non-Hodgkin lymfom, en form for lymfekræft. Advokaterne offentliggjorde dokumenterne (mere end 700 sider) på advokatfirmaet Baum, Hedlund, Aristei & Goldmans hjemmeside. Det er et af de mange firmaer, som repræsenterer tusindvis af sagsøgere i sager mod Monsanto. Flere end 100 af disse søgsmål er blevet konsolideret ved den føderale domstol i San Fransisco, mens andre lignende sager er under behandling ved statsdomstole i Missouri, Delaware, Arizona og andre steder.

Dokumenterne, som man opnåede via en domstolsbestemt aktindsigt i retssagen, er også tilgængelige som del af en lang liste af Roundup retssagsdokumenter indsamlet af forbrugergruppen U.S. Right to Know. Ifølge Brent Wisner og Pedram Esfandiary, advokater hos Baum Hedlund, var det vigtigt at frigive dokumenterne nu, fordi de, udover den igangværende retssag, også vedrører større folkesundheds- og sikkerhedsproblemer, samtidig med at de kaster lys over virksomheders indflydelse på regulerende myndigheder.

Advokat Brent Wisner.

”Dette er et blik om bag facaden,” sagde Wisner, ”de her dokumenter viser, at Monsanto med vilje har standset studier, der sætter dem i et dårligt lys, at de har været ’ghostwritere’ på litteratur, og at de har udført en masse embedsmisbrug. De [Monsanto] har sagt til alle, at disse produkter er sikre at bruge, fordi kontrolmyndighederne har sagt, at de er sikre at bruge, men det viser sig, at Monsanto har været i ledtog med amerikanske myndigheder, samtidig med at de har vildledt de europæiske kontrolmyndigheder.”

Pedram Esfandiary sagde, at offentlig formidling af dokumenterne er vigtig, fordi de regulerende organer ikke kan beskytte folkesundheden og miljøet tilstrækkeligt uden at have nøjagtige, omfattende og upartiske videnskabelige data. Dokumenterne viser, at det ikke har været tilfældet med Monsantos Roundup og den aktive ingrediens glyphosat.

Oversættelse: Addie Hansen.

Læs hele artiklen.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.