Her kan du overvære domsafsigelsen. Kilde Reuters TV.

En amerikansk mand er blevet tildelt erstatning i verdens første sag om kobling mellem ukrudtsmiddel og kræft.

Et nævningeting i den amerikanske delstat Californien har fredag beordret virksomheden Monsanto til at betale en mand en erstatning på 289 millioner dollar – eller knap 1,9 milliarder kroner – for at være ansvarlig for hans terminale kræftsygdom.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Dewayne Johnson, der arbejdede som skadedyrsbekæmper i et skoledistrikt i San Francisco, havde lagt sag an mod den multinationale kemivirksomhed, fordi han mente, at ukrudtsmidlet Roundup, som Monsanto fremstiller, havde givet ham kræft.

Det var nævningene enige i. De mente, at Monsanto ikke havde gjort nok for at advare om risikoen ved brug af Roundup.

Dewayne Johnson var 42 år, da han i 2014 blev diagnosticeret med den særlige type lymfekræft non-Hodgkin’s lymfom.

Over hele den vestlige verden protesterer forbrugere mod kemigigantens produkter, men Monsanto benægter enhver sammenhæng mellem Roundup og kræft.

Retssager står i kø

Sagen er den første af sin art i USA, men Monsanto står over for 5000 lignende søgsmål på tværs af landet.

Efter domsafsigelsen oplyser Monsanto ifølge nyhedsbureauet AP, at den vil anke dommen. Virksomheden argumenterer for, at det tager et år at udvikle non-Hodgkin’s lymfom. Dermed måtte Johnson have fået kræft, før han begyndte at arbejde i distriktet, hvor han jævnligt brugte ukrudtsmidlet.

Monsanto har benægtet enhver sammenhæng mellem Roundup og kræft.

Godsejer Lars Hvidtfeldt er næstformand i den private lobbyorganisation Landbrug og Fødevarer. Han er også  bestyrelsesmedlem i Auriga Industries (tidl. Cheminova), der producerer sprøjtegifte.

Hos Landbrug & Fødevarer giver viceformand Lars Hvidtfeldt heller ikke meget for afgørelsen i USA.

– Den er typisk amerikansk, hvor en domstol køre mere på følelser end fakta, siger han.

Han hæfter sig ved, at Roundup er et af de mest undersøgte midler i dansk og europæisk sammenhæng, og at det så sent som i år er blevet frikendt for enhver kræftrisiko.

– Jeg forholder mig til de videnskabelige fakta, og der har ikke været noget, der antyder en kræftrisiko ved Roundup. Hvis der havde været det, så skulle vi også have haft en overhyppighed af kræfttilfælde hos danske landmænd, og det har vi ikke, påstår Lars Hvidtfeldt.

Indgreb i Danmark

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen og regeringen forsøger med en minimal restriktion på brugen af glyphosat at tage dampen af forbrugerprotesterne. I Frankrig har præsident Emmanuel Macron dekreteret, at glyphosat vil være forbudt at bruge senest om tre år.

Herhjemme har brugen af pesticidet glyfosat, som forbrugere og landmænd bedre kender under produktnavnet Roundup, også været genstand for stor debat.

Således meddelte regeringen så sent som i juni, at den ville ændre restriktionerne på brugen af produktet.

Hvor det tidligere var tilladt at bruge pesticidet indtil 30 dage før høsten, ville miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) gøre det forbudt efter første spiring hos såkaldte konsumafgrøder.

Konsumafgrøder dækker over afgrøder som korn, ærter og maltbyg, der indtages af forbrugerne.

Restriktionerne på brugen af glyfosat, som er den mest anvendte sprøjtegift i Danmark, blev vedtaget i pesticidaftalen på Christiansborg. Med i aftalen er ud over regeringen Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, SF og De Radikale.

De nye regler trådte i kraft 1. juli.

 

Comments are closed.