MRSA i Danish Bacon: Det er en katastrofe, siger Dan J.

DanishCrown_besog

“MRSA er en katastrofe”, påstår Dan Jørgensen, der her er på venskabeligt besøg hos direktør Kjeld Johannesen på Danish Crown. Hovedparten af svinekødseksporten varetages af DC.

Danmark ventede for længe med at reagere på MRSA-problemerne, siger fødevareminister Dan Jørgensen (S) til den britiske avis The Guardian. Det er langt stærkere udsagn, end han tidligere er kommet med herhjemme. Det skriver ingeniøren.dk 18. jun 2015.

Dan Jørgensen tager helt anderledes og barske ord i brug, når han over for journalister fra den britiske avis skal beskrive den resistente svine-MRSA-bakterie, end han nogensinde har gjort i Folketinget og i medier herhjemme.

»Det er en katastrofe, fordi vi har ikke engang den mest basale viden om, hvor udbredt MRSA er,« siger ministeren i en video, som The Guardian tilfældigvis har offentliggjort på den danske valgdag.

Det mest markante citat om svine-MRSA, som Ingeniøren har i sine arkiver med Dan Jørgensen, er, at det er »meget, meget alvorligt«. Over for The Guardian går Dan Jørgensen mindst ét skridt videre.

»Vi ved, at vi skal reducere vores forbrug af antibiotika. Vi har brugt for meget i mange år. Så ja, vi skulle have gjort det her tidligere, og det ville have været lettere at inddæmme f.eks. MRSA-problemet, hvis vi havde gjort det,« siger han.

danish-back-bacon-8oz

Fortielser og direkte usandheder har domineret den danske MRSA-debat, så epidemien har fået lov at udvikle sig til en “katastrofe” for eksporten.

Dan Jørgensen er sammen med Fødevarestyrelsen blevet kritiseret voldsomt for alt for længe at have set passivt til, mens MRSA-smitten fik lov til at sprede sig til 68 procent af de danske svinefarme. Han har, så vidt Ingeniøren har kunnet søge frem, aldrig tidligere indrømmet, at han har handlet for sent for at bremse smitten.

Danmarks Tekniske Universitet har for den britiske avis The Guardian testet 100 pakker svinekød, købt i detailkæderne Sainsbury’s, Asda, The Co-operative og Tesco.

74 af prøverne i den britiske test indeholdt dansk produceret svinekød, og 8 af de 9 pakker med MRSA kom fra Danmark (10%). Den sidste inficerede pakke var fra Irland, mens ingen af de 25 pakker med britisk svinekød havde spor af bakterien.

Ifølge avisen er det den første test, der er foretaget af svinekød på det britiske marked. Herhjemme tester myndighederne heller ikke for MRSA, men flere medier har taget sagen i egen hånd. Den største test, som Ingeniøren er bekendt med, blev udført af DTU Food for TV Syd i september sidste år, da der blev fundet MRSA i 21 af 100 pakker med svinekød.

Danmark eksporterede ifølge Landbrug & Fødevarers statistik sidste år svinekød til Storbritannien for 3,8 milliarder kroner. I 2014 fyldte MRSA-diskussionen de svenske medier, og siden er salget af dansk svinekød til Sverige faldet med en tredjedel i første kvartal i år i forhold til samme kvartal året før, men hvor den svenske eksport blot udgjorde 1,8 procent, køber briterne hele 11 procent af det danske svinekød.

Læs artiklen i The Guardian og se videointerviews om MRSACC398 med bl.a. inficerede danske svinearbejdere, den MRSA-ramte danske kvinde der måtte føde i sterilt miljø og med den alarmerede minister.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.