Nej til underholdning med vilde dyr på ferierejsen

Flere og flere danske turister fravælger shows, hvor vilde dyr bliver brugt til underholdning. Foto: World Animal Protection.

NATUR – Danske turister afholder sig i stigende grad fra at se og deltage i underholdning med vilde dyr på ferierejsen. Det viser en YouGov-undersøgelse om danskernes ferievaner. Det skriver OrganicToday.dk den 20. juni 2018.

Danskerne er blevet mere kritiske over for shows med vilde dyr på ferierejsen. Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for World Animal Protection, der over en periode fra 2014 til 2018 har spurgt danske ferierejsende om deres holdning til shows med vilde dyr.

Andelen af danskere, der tager afstand fra shows med vilde dyr er steget i perioden 2014-2018. I samme periode er også andelen af danskere, der aldrig har oplevet et show med vilde dyr steget.

Det glæder dyrevelfærdsorganisationen World Animal Protection, som i mange år har haft fokus på netop underholdning med vilde dyr. Oplysning er nøglen til forandring, mener Gitte Buchhave, der er direktør i organisationens danske afdeling.

Direktør Gitte Buchhave, World Animal Protection.

– Vi har i årevis informeret om problemet i TV-reklamer og på sociale medier. Vi har krævet af rejsebureauerne, at de tager stilling til de udflugter, de udbyder. Og vi har påvirket Instagram til at skride ind over for selfies med vilde dyr. Så for mig at se er der en klar overensstemmelse mellem vores kampagner og holdningsændringen blandt danskerne, siger Gitte Buchhave.

Stadig ikke godt nok
I dag finder to ud af tre danskere det uacceptabelt at se fx et show med aber på ferierejsen. For fire år siden gjaldt det for fire ud af ti danskere.

Også en af turisternes tidligere yndlingsbeskæftigelser på ferierejsen til Thailand er blevet mindre acceptabel. Fire ud af ti danskere fandt elefantridning acceptabelt i 2014.

Fire år senere er det kun hver femte dansker, som ville acceptere en tur på elefantryg på rejsen. Det er positivt, men alligevel ikke tilfredsstillende, mener World Animal Protection.

– Vi kan selvfølgelig glæde os over, at vores dedikerede oplysningsindsats virker. Men det er stadig

Mens danske turister boykotter vilde dyr som underholdning på ferierejsen, så trives de såkaldte “rovfugleshows” i Danmark, hvor de lokalt markedsføres som vigtige turistattraktioner. Fra hjemmesiden https://silkeborg-rovfugleshow.dk/da/

hver femte dansker, som ikke har indset, at hele industrien omkring elefantridning er baseret på mishandling og disciplinering af dyrene. Det er ikke tilfredsstillende, og derfor skal vi også have overbevist den sidste femtedel, fortæller direktør Gitte Buchhave.

Turismens grimme bagside
I de kommende uger vil World Animal Protection med en fotoudstilling indtage nogle af Københavns mest centrale pladser for at udbrede kendskabet til »turismens grimme bagside«.

Her viser meterhøje fotostater de absurde situationer, hvor vilde dyr optræder som underholdningsrekvisitter i turistindustrien. Samtidig bærer billederne en tekst om de vilde dyrs liv uden for rampelyset. World Animal Protection håber, det kan få endnu flere danskere til at fravælge shows med vilde dyr på ferierejsen.

– Mange turister er dyreelskere og alligevel uvidende om, hvilke pinsler, vilde dyr gennemgår for at kunne optræde i turistindustrien. En elefant nedbrydes jo ikke foran publikum, men i de første år som unge, forklarer Gitte Buchhave.

– Derfor rykker vi ud i det offentlige sommerrum med oplysning til alle. Vilde dyr er ikke underholdning, fastslår udstillingen. Vi håber, at alle danskere inden længe vil være enige med os, siger Gitte Buchhave.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.