Novozymes leger med ilden

RoundUp_protest

Den amerikanske kemigigant er ikke lige populær overalt i verden – heller ikke i amerikanske Washington DC.

Novozymes ser guldæg i landbrugsbakterier, og den danske virksomhed har derfor indgået et samarbejde med Monsanto, der på sigt kan blive større end den nuværende enzym-forretning. Det skriver fødevarewatch.dk 23. juni 2015.

PederHolkNielsen

Administrerende direktør Peder Holk Nielsen, Novozymes.

Novozymes har store forventninger til sit samarbejde med Monsanto og har tilsyneladende ingen betænkeligheder ved den store kemikoncerns blakkede ry i dele af verden.

Det er dagbladet Børsen, der skriver, at den danske virksomhed og det amerikanske kemiselskab arbejder på et ambitiøst projekt, der skal øge landbrugets høstudbytte ved at behandle jorden med bakterier i stedet for at sprøjte afgrøderne.

“Jeg taler om noget, der er stort i forhold til det Novozymes, vi kender i dag. Jeg vil ikke afvise, at det her kan blive større end vores nuværende enzym-forretning,” siger Peder Holk Nielsen, adm. direktør i Novozymes, til Børsen.

Ideen bag projektet er at påvirke bakteriesammensætningen i markerne for at gøre jorden mere frugtbar og beskytte planterne mod for eksempel skimmel. Hvis alt går efter planen, forventer Novozymes og Monsanto, at bakterieløsningerne vil være på hylderne omkring 2020.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.