Så glade så de faktisk ud, da de erklærede antibiotikafrit svineflæsk til salg hos Netto i 2018. Til venstre ses Jais Valeur, der er CEO hos Danish Crown, og til højre ses Per Bank fra Netto. Pressefoto

Opdrættet Uden Antibiotika

Af Holger Øster Mortensen, 3730 Nexø

DEBAT  For fire år siden skabte det stor bevågenhed, da Danmarks største supermarkedskæde Salling Group ville begynde at sælge svinekød uden brug af antibiotika i NETTO-butikkerne. Aftalen blev indgået i samarbejde med storslagteriet Danish Crown og en række svineavlere, som havde fået retten til at opdrætte slagtesvin uden brug af antibiotika. “Det storstilede tiltag på den lange bane vil bidrage til folkesundheden“, lød det fra initiativtagerne for fire år siden.

Hvordan går det egentlig med dette svinekødsfremstød i dag?

Meget andet kan Danish Crown-pressechef Jens Hansen ikke sige i dag om udsigterne til at slippe for svineflæsk, der er opdrættet med antibiotika.

I sidste uge søgte jeg efter dette særlige svinekød uden brug af antibiotika i min lokale NETTO. Men det findes ikke i butikken. Derimod bruges det gode gamle ord VELSMAG om det meste kød i kølemontrerne. Dette buzzword kan enhver tillade sig at bruge.

Hvem har egentlig ført kontrol med, at disse slagtesvin vitterlig ikke har fået antibiotika i løbet af opfedningen? Og har de samme grise i vækstperioden fået tilført zink? Zink har samme kedelige tendens som antibiotika til at skabe resistente bakterier. I årtier har dansk svineindustri brugt op til 500 tons zinkoxid årligt. Zink er ikke længere tilladt at bruge til svin fra og med 9. juli 2022, men forekommer brug af zink stadig til svin på visse svinefabrikker?

Hvis man endelig ønsker at købe svinekød, skal dette naturligvis være økologisk. Økologiske slagtesvin må gerne modtage antibiotika, men så kan de ikke længere sælges som økologiske. Så går de i de almindelige kødgryder. Det bedste vil være helt at undlade at indtage svinekød.

Alt svinekød i Netto bliver fri for antibiotika – men svineproducenterne protesterer

One Comment

  1. Holger Øster Mortensen

    En af initiativtagerne til disse slagtesvin uden antibiotika er chefkonsulent, dyrlæge Poul Bækbo fra SEGES. Han henviser behændigt til Danish Crown og er ikke selv kommet med kommentarer om OUA-svin (til ut.). Også NETTO vil ikke kommentere på det, men henviser ligeså til DC. Man kan vel roligt sige, at OUA-svin i DK har været en eklatant fiasko – akkurat som så mange andre tiltag indenfor dansk svineindustri. Velfærdsgrise, bornholmergrise, antonius-grise, englandsgrise, gris på gaflen etc. er smarte buzzwords opfundet i bøndernes baghave… spis så vidt muligt ikke dette svinespam…

Skriv en kommentar