Stor støtte til bedre velfærd for Europas malkekøer

JerseyMalkekøerne fortjener bedre beskyttelse. Sådan lyder den klare besked til Europa-Kommissionen, når over 290.000 underskrifter afleveres i Bruxelles i dag. Der findes ingen EU-regler for, hvordan unionens 23 millioner malkekøer skal behandles, men det ønsker et stort antal EU-borgere nu at lave om på. Det fremgår af en pressemeddelelse fra WASP 23. oktober i år.

Under overskriften Supporting Better Dairy har over 290.000 europæere skrevet under på, at de ønsker EU-lovgivning, som beskytter unionens malkekøer. De mange underskrifter afleveres i dag til Europa-Kommissionen, og bag underskriftsindsamlingen står de to dyrebeskyttelsesorganisationer WSPA (World Society for the Protection of Animals) og Compassion in World Farming og isproducenten Ben & Jerry’s.

”Over hele Europa bliver produktionen af mælk mere og mere intensiv. Danmark er et af de lande, hvor udviklingen er gået meget stærkt, og i dag kommer under en fjerdedel af danske malkekøer på græs. For at stoppe den foruroligende udvikling ønsker vi sammen med vores partnere Compassion in World Farming og Ben & Jerry’s, at der indføres mindstekrav til malkekøers velfærd i EU – ligesom der allerede findes det for alle andre landbrugsdyr,” skriver kampagnechef i WSPA Danmark Pernille Fraas Johnsen i pressemeddelelsen.

Og det krav står folkene bag Supporting Better Dairy ikke alene med. Det seneste år har over 290.000 europæere fordelt på alle EU-landene – heriblandt 23.182 i Danmark – støttet op om kampagnen ved at skrive under på et brev til Europa-Kommissionen. Brevet og underskrifterne afleveres i dag til Europa-Kommissionens afdeling for dyrevelfærd.

”Det er tydeligt, at dette er noget, der ligger danskere og andre EU-borgere på sinde. Aldrig har der været så meget fokus på malkekøerne i EU, og vi har mærket en stor opbakning til vores arbejde,” skriver Pernille Fraas Johnsen og tilføjer:

”Debatten har desuden ført til, at flere danskere nu ved, hvordan virkeligheden ser ud for de køer, der leverer mælken i køledisken. Forhåbentlig vil det få den effekt, at flere vil vælge at købe mælk fra køer, der kommer på græs.”

 

 

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.