Protestmarch mod Dakota Access rørledningen ude for San Francisco City Hall i  november 2016. Foto:: Pax Ahimsa Gethen, CC BY-SA 4.0.

Energy Transfer Partners, der ejer Dakota Access rørledningen, har indgivet et søgsmål mod Greenpeace og andre miljøgrupper på grund af deres protester mod det omdiskuterede North Dakota-til-Illinois projekt. Sagsøgerne kræver 300 mio. $ efter den såkaldte RICO-lov (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations), der giver mulighed for udvidede søgsmål og straffe. Det skriver organisationen DesMog 22. august 2017. Med tilladelse fra redaktøren gengives artiklen her.

Energy Transfer påstår i deres 187-siders klage, at ”formodede nonprofit og yderligtgående økoterrorgrupper, der anvender et mønster af kriminelle aktiviteter og misinformationskampagner til at angribe legitime virksomheder og industrier med fabrikerede miljøpåstande og andet påstået misbrug” har været skyld i, at firmaet har mistet ”milliarder af dollars”.

I sagen repræsenteres Energy Transfer af advokater fra firmaet Kasowitz Benson Torres LLP, hvoraf det ene navn tilhører Marc Kasowitz. Kasowitz er et medlem af det juridiske team, der repræsenterer Donald Trump i den igangværende kongres- og specialrådsundersøgelse af Trumps 2016-præsidentkampagnes påståede bånd til og potentielle samarbejde med russiske statsaktører. Ifølge pressemeddelelsen, der annoncerede søgsmålet, er det Kasowitz-advokaten Míchael J. Bowe, der leder den igangværende undersøgelse af miljøgruppernes ”kampagner og arbejdsmetoder”.

Dakota Access rørledningen er en 1,886 km underjordisk olierørledning i USA. Den begynder i Bakken oliefelterne i nordvest North Dakota og fortsætter gennem South Dakota og Iowa til olielagrene nær Patoka, Illinois. Foto: Carl Wycoff.

Trump-forbindelser

Ifølge adskillige presseomtaler fungerer Bowe som Kasowitz’s stedfortræder i den igangværende Ruslandsundersøgelse. Han repræsenterer også Resolute Forest Products (en canadisk papirproducent) samt medsagsøgere i virksomhedens igangværende RICO søgsmål mod Greenpeace, Stand.Earth og andre tiltalte, der er involveret i en kampagne, der er rettet om Resolute-skovprodukter.

Derudover er Bowe advokat i et 50 mio. $ søgsmål om ærekrænkelse mod freelancejournalisten Yashar Ali, et søgsmål der er indgivet af den suspenderede Fox News-vært Eric Bolling. Ali publicerede en freelanceartikel bestilt af The Huffington Post 4. august i år, hvori adskillige kilder fortalte, at Bolling havde sendt en kaskade af uopfordrede uanstændige tekstbeskeder til kvindelige medarbejdere hos Fox News.

Jennifer Recine, en anden advokat i det seneste Greenpeace-søgsmål, repræsenterede tidligere Trump i en sag ”mod ejerne af én af de sidste store ejendomsudviklingssteder på Manhattan”, og hjalp ham med at vinde ”den største erstatning i New York City’s historie”, ifølge hendes biografiske omtale på Kasowitz Benson Torres’s hjemmeside.

Ifølge en artikel i New York Times i juni i år repræsenterede Marc Kasowitz også Trump under Trumpkonceres finansielle udfordringer i Atlantic City, New Jersey, og han har virket som Trumps advokat i andre senere sager. Han overvejede endda at oprette et kontor i Det Hvide Hus, selvom han er Trumps personlige advokat og ikke advokat for Det Hvide Hus.

”Kasowitz har været central for Hr. Trumps seneste juridiske kampe, hjulpet ham til at holde skilsmisse-optegnelser fortrolige og repræsenteret ham i sagen om Trump University-svindlen, hvori Hr. Trump i sidste ende gik med til at betale 25 mio. $ for at skrinlægge påstande fra tidligere studerende om, at institutionen havde snydt dem for deres undervisningspenge”, skrev The Times. ”I de sidste uger af præsidentkampagnen truede Hr. Kasowitz med at sagsøge The New York Times for injurier på vegne af Hr. Trump, på grund af en artikel, hvori to kvinder anklagede Hr. Trump for upassende befamlinger flere år tidligere”.

Direktøren for Energy Transfer Partners, Kelcy Warren, var en meget stor kampagnedonor for præsident Trump. Han forærede ham over 100.000 $ i kampagnebidrag.

De oprindelige indbyggere i Dakota deltager også i protesterne. Foto: FreeRedFawn Facebook Video.

Grundløst søgsmål

I sin pressemeddelelse siger det juridiske team for Energy Transfer Partners, at en hjemmeside ”vil blive etableret for at katalogisere information og udgive statusrapporter om sagen, og, når nødvendigt, klargøre fakta”.

En lignende hjemmeside er startet i sagen om Resolute Forest Products, www.resolutevgreenpeace.com. Energy Transfer Partners anklager i en pressemeddelelse Greenpeace og andre grupper for at ”fremkalde og styre voldelige og destruktive angreb”.

”Det påståede foretagende udgøres af yderligtgående miljøgrupper og militante individer, der benytter sig af kriminel aktivitet og en misinformationskampagne med henblik på at opnå flere donationer og fremme deres politiske eller forretningsformål”, siger Energy Transfer Partners i deres pressemeddelelse om søgsmålet.

”Foruden dets misinformationskampagne finansierede foretagendet direkte og indirekte økoterrorister på jorden i North Dakota. Disse grupper dannede deres egen lovløse lejr blandt fredelige demonstranter, der var samlet nær Lake Oahe, og de udnyttede disse gruppers fredelige aktiviteter til at fremme foretagendets korrupte agenda ved at lede voldelige og destruktive angreb mod retsvæsnet såvel som sagsøgerens ejendom og personale”.

”Økoterroristernes” sprog spejler dét, der bruges af retsvæsnet og det PR-firma, som de og Energy Transfer Partners betalte under de værste protester ved Standing Rock Sioux Reservation i Cannon Ball, North Dakota. Som svar på en forespørgsel fra DeSmog om en kommentar sagde Bowe, at den påståede RICO-konspiration havde global rækkevidde.

”Klageren påstår, at fremstillingen og den aggressive verdensomspændende formidling af et fuldstændigt falsk narrativ, er i uoverensstemmelse med overvældende og uigendrivelige fakta”, udtalte Bowe. ”Vi agter at føre sagen til en succesfuld konklusion, at rense denne gode virksomheds navn og kompensere det for den substantielle skade, det har lidt”.

Tom Wetterer, Greenpeace.

Greenpeace ser dog søgsmålet som ”mobning” og som hørende under kategorien for ”Strategic Lawsuit Against Public Participation”, eller SLAPP (et søgsmål indgivet som gengældelse for at udtale sig om et offentligt problem eller kontrovers).

”Dette er det andet år, hvor Donald Trump-advokater hos Kasowitz advokatfirma har indgivet et grundløst søgsmål mod Greenpeace”, udtalte Greenpeaces advokat i USA, Tom Wetterer, i en pressemeddelelse. ”De forsøger åbenbart at markedsføre sig selv som virksomhedslejesoldater, der er villige til at misbruge retssystemet for at gøre en legitim protestvirksomhed tavs. Dette er nu blevet til et mønster af chikane fra virksomhedsbølle, med Trumps advokater til at vise vej”.

Oversat og bearbejdet af Addie Hansen.

Comments are closed.