Depression_theFarm
Matts Peters gård i iowa.

Af Brian Bienkowski, 6. oktober 2014 i Environmental Health News.

På sin gård i Iowa arbejdede Matt Peters fra solopgang til solnedgang med at tilså sine 1500 hektar store marker med pesticidbehandlede frø. “Hvert forår var jeg bekymret for ham,” sagde hans kone, Gennie. “Hvert forår jeg var glad, når det var ovre.”

I foråret 2011 blev Gennies ‘”rolige, rationelle og kærlige” ægtemand pludselig deprimeret og aggressiv. “Han sagde til mig: Jeg føler mig lammet,” fortæller Gennie. “Han kunne hverken sove eller tænke. Uden påviselig grund var han blevet deprimeret. “

En klinisk psykolog, Mike Rossman, talte med ham over telefonen og opfordrede ham til at søge medicinsk hjælp. “Han sagde, at han havde arbejde, der skulle gøres, men jeg sagde til ham, hvis det er for vådt i morgen til at plante bønner, så kom ind og tal med mig,” sagde Mike Rossman. “Men den næste dag fik jeg opkaldet.”

Peters havde taget sit eget liv. Han blev 55 år gammel.

Depression_thePeople
Ginnie og Matts Peters.

Ingen ved, hvad der udløste Peters pludselige skift i humør og adfærd. Men siden hendes mands død har Ginnie Peters set det som sin opgave at øge bevidstheden om selvmord i landmandsfamilier, men også at henlede opmærksomheden på de voksende beviser på, at pesticider kan ændre landmandens mentale sundhed.

“De kemikalier, landmændene bruger, se en gang hvad de gør ved et insekt. De ødelægger deres nervesystem, “ siger Ginnie Peters. “Hvad gør de så ikke ved landmanden?”

Landbrug er et stressende job – ukontrollabelt vejr, fysiske krav og økonomiske problemer flettes sammen med et personligt ansvar for den jord, der ofte er gået i arv gennem generationer. Men eksperterne mener, at nogle af de kemikalier, der anvendes til bekæmpelse af skadedyr, kan gøre tingene værre ved at ændre kemien i landmændenes hjerner.

Nyere forskning har knyttet langvarig brug af pesticider til hyppigere forekomst af depression og selvmord. Undersøgelser tyder også på, at pesticidforgiftning – en kraftig dosis i et kort tidsrum – fordobler risikoen for depression.

DepressionMap
Så mange voksne lever med depressioner i de enkelte US-stater (%).

“For år tilbage var der en høj grad af benægtelse i landbrugssamfundet, når det gjaldt psykisk sygdom. Findes ikke, punktum!” siger Lorann Stallones, epidemiolog og professor i psykologi ved Colorado State University. “Men der er sket et skifte – til dels fordi der er flere mennesker, der diskuterer risikoen for at blive mentalt uarbejdsdygtig.”

Depression er det mest almindelige psykiske handicap i USA. Omkring syv procent af amerikanske voksne oplever hvert år mindst en to-ugers eller længere periode med depression, ifølge National Institute of Mental Health. Der findes ingen nationale data om, hvorvidt landmænd og deres medarbejdere er mere tilbøjelige til at få depressioner.

Læs resten af artiklen her.

Læs også denne artikel om sprøjtemidler, der påvirker hjernen.

Comments are closed.