Minken er et meget nysgerrigt dyr. Livet i et lille trådbur uden nogen form for adgang til vand – ud over drikkevand – er derfor stærkt kritisabelt. Billede fra Åbent Landbrug den 16. september 2018/Dyrenes Beskyttelse

I 2019 var det gennemsnitlige driftsresultat på hver eneste minkfarm i Danmark minus 0,7 millioner kroner, og de seneste fire år har industrien over ét haft underskud. Myten om, at landet ikke kan undvære de store valutaindtægter, er slet og ret forkert

Thomas Søbirk Petersen, Professor i Etik, Roskilde Universitet og Peter Mollerup, biolog og formand for Dyrenes Venner– begge er medlemmer af Det Dyreetiske Råd – skriver 6. november 2020 i Politiken:

Peter Mollerup, Dyrenes Venner
Thomas Søbirk Petersen, RUC

DEBAT – Regeringen har besluttet at aflive alle danske mink, da mink er særligt modtagelige for coronavirus og er årsag til, at der er sket flere mutationer af denne alvorlige virus, som i skrivende stund har kostet cirka 1,2 millioner menneskeliv.

Det er selvfølgelig meget trist at aflive cirka 15 millioner mink, og at en række mennesker mister deres arbejde og livsværk. Men regeringen har også gjort det klart, at de ikke ønsker at forbyde minkproduktionen på den lange bane. Her er vi dog uenige. På cirka tre uger har over 7.000 danskere skrevet under på et borgerforslag om at forbyde danske minkfarme.

I det følgende vil vi komme med 10 begrundelser for, hvorfor vi bør få vedtaget en lov, som forbyder minkfarme i Danmark.

1 Den halvvilde mink

Industriproduktion af minkskind begyndte i Danmark i begyndelsen af 1930’erne. Mens kvæg og svin blev indført som husdyr i Danmark for 6.000 år siden, er der altså kun gået 90 år for minkens vedkommende.

Derfor er processen med at domesticere mink kunne lige begyndt, hvilket betyder, at det er halvvilde dyr med stor risiko for at blive stressede i et industrielt dyreproduktionsmiljø.

Minkhvalpe i svensk bur med en død mor. Foto: Jo-Anne McArthur/Unsplash

2 Minken – en ensom jæger

Minken er et solitært dyr. Det betyder, at minken lever alene i naturen, hvor den forsvarer sit kæmpestore territorium på op til 7 kvadratkilometer. Mink møder kun andre dyr, når de skal formere sig.

Hvis de støder på hinanden, uden at formålet er at producere afkom, vil de slås til døden, eller til den ene stikker af. De mange skader på dyrene fra bid opstår, når man sætter for mange voksne mink sammen i et lille bur.

”Pelsindustrien har ofte hævdet, at minkene i de små bure havde det fortrinligt, for ellers ville de jo ikke lave sådan nogle flotte skind. Men mink kan godt have en fin pels, selv om de har haft et liv med meget lav livskvalitet”

3 Minken har brug for vand

Minken er et såkaldt semiakvatisk dyr. Den jager både på land og i vand, og svømmehuden mellem tæerne gør den til en rigtig god svømmer. Minken kan også klatre og grave. Den graver huler i bredden eller overtager huler fra andre gravende pattedyr som mosegrise eller bævere.

Minken er samtidig et meget nysgerrigt dyr. Livet i et lille trådbur uden nogen form for adgang til vand – ud over drikkevand – er derfor stærkt kritisabelt.

4 Minken – en invasiv art

Der findes ca. 1.100 minkfarme herhjemme, som er beboet af ca. 2,5 millioner avlsdyr, der hver får 5-6 hvalpe om året. Der produceres således årligt ca. 12 millioner skind. Naturligvis kan det ikke undgås, at nogle af disse mink slipper ud i naturen, hvor de gør stor skade på de oprindelige dyrebestande.

De spiser mange jordrugende fugle plus æg og unger. Også åer og vandløb kan næsten blive tømt for fisk og fiskeyngel. Minken hører hjemme i Nordamerika og er en invasiv art, som har meget få fjender i den danske natur. Der skydes hvert år ca. 3.000 vilde mink i Danmark.

5 Alt for lidt plads at udfolde sig på

I naturen har minken et territorium på op til 7 kvadratkilometer. I buret er der flere mink, som her må nøjes med at boltre sig på et areal svarende til fire A4-ark.

Og så er gulv og loft lavet af trådnet, så minkens afføring kan opsamles under buret, og maden kan placeres oven på buret. Minkens behov for beskæftigelses- og rodemateriale bliver slet ikke opfyldt.

”I 2019 var det gennemsnitlige driftsresultat på hver eneste minkfarm i Danmark minus 0,7 millioner kroner, og de seneste fire år har industrien over ét haft underskud”

Pels er en luksusvare, som flere og flere modehuse vender sig mod på grund af forholdene i industrien. For ikke at blive forbundet med dyremishandling har mange modefirmaer (Gucci, Prada, Versace, Hugo Boss, Chanel) sagt nej til pels. Foto: Ferdinand Studio/Unsplash

6 Fin pels er ikke lig med godt liv

Pelsindustrien har ofte hævdet, at minkene i de små bure havde det fortrinligt, for ellers ville de jo ikke lave sådan nogle flotte skind. Men mink kan godt have en fin pels, selv om de har haft et liv med meget lav livskvalitet. Burhøns lægger også fine og velsmagende æg.

7 Kun små og få forbedringer

Da Fødevarestyrelsen for nogle år siden konstaterede, at der var problemer med dyrevelfærden på 58 procent af minkfarmene (f.eks. bidskader og håndtering af syge samt tilskadekomne dyr), førte det til nogle få og små forbedringer i burene: lidt halm, et rør til at lege med og en hylde til at sidde på. Det er langtfra tilstrækkeligt til at dække minkens behov for stimulering.

8 Unødvendig luksus

Flere og flere forbrugere siger nej til pels. Ikke kun fordi minkavl af mange bliver betragtet som dyremishandling, men fordi pels altid har været indbegrebet af luksus og glamour, og derfor et helt unødvendigt produkt. For ikke at blive forbundet med dyremishandling har mange modefirmaer (Gucci, Prada, Versace, Hugo Boss, Chanel) sagt nej til pels.

Her vil skeptikere måske sige, at det at spise kød også ret beset er unødvendigt. Men selv om det er rigtigt, vil kød næppe blive vurderet som et luksusprodukt på linje med pels.

9 En underskudsforretning

Det store fald i efterspørgslen efter minkpelse har fået prisen på minkskind til at rasle ned. Erhvervet er i krise, og mange farme har måttet dreje nøglen om.

I 2019 var det gennemsnitlige driftsresultat på hver eneste minkfarm i Danmark minus 0,7 millioner kroner, og de seneste fire år har industrien over ét haft underskud. Myten om, at landet ikke kan undvære de store valutaindtægter, er hermed gennemhullet.

Det store fald i efterspørgslen efter minkpelse har fået prisen på minkskind til at rasle ned. Erhvervet er i krise, og mange farme har måttet dreje nøglen om.

Minkbranchen forskønner sig selv – erhvervet er inde i en dødsspiral

10 Så mangler vi bare Danmark

Virkelig mange lande har erkendt de store problemer med dyrevelfærden og forbudt minkfarme: England, Østrig, Holland, Frankrig, Polen, Kroatien, Slovenien, Makedonien, Serbien, Bosnien-Hercegovina, Irland, Norge, Belgien, Luxemburg, Tjekkiet. Og følgende lande overvejer at indføre et forbud: Estland, Litauen, Montenegro og Ukraine.

Automatkommentaren fra pelsbranchen er, at »ja, men disse lande har en forsvindende lille pelsproduktion«. Her kan man oplyse, at Polen var Europas næststørste producent af minkskind med ca. 5 millioner skind per år.

Ud over disse 10 argumenter for at forbyde minkfarme kommer så den sundhedsfare, som udbredelsen af covid-19 på minkfarmene udgør for mennesker. Meget tyder på, at på de markeder i blandt andet Kina, hvor handel og slagtning af vilde dyr foregår under dyre-uetiske og uhygiejniske forhold, er en række smitsomme sygdomme som Sars og covid-19 sprunget fra dyr til mennesker.

Hvis vi ønsker at forebygge denne smittespredning, bør vi i Danmark gøre alt for at få lukket den slags markeder i f.eks. Kina. Men vi bør også selv bidrage til arbejdet med at bekæmpe og forebygge pandemier ved at forbyde produktion af minkpels i Danmark.

Borgerforslag: Forbyd de danske minkfarme

 

Kommentarer

  1. Kim Houmøller

    Salget af pelse er styrtdykket. Hvem ifører sig længere i pelse?

  2. Ivan Breinholt Leth

    Branchens økonomiske problemer har været kendt i 6-7 år. Når erhvervet lægger tal frem, stammer de ofte fra 2013, hvor der stadigt var et overkud. Afvikling med statsligt tilskud er måske en god ordning for mange minkavlere?
    https://finans.dk/erhverv/ECE11088069/guldrandet-milliardeksport-truet-nu-styrtdykker-dansk-minkproduktion/?ctxref=ext&fbclid=IwAR3fY1YmTCOmIFFN1QMoX76B1-VjylEsUQNCxbUrYTXwE8C1_oA2nSb3QiI

  3. kim rahbek

    Hej
    2 spørgsmål
    1:Hvorfor bruges der billeder fra en udenlandsk minkfarm?
    2:Hvad er grunden til at der henvises til de sidste 4 år..Minkbranchen har jo altid gået op og ned,ville det ikke være mere retvisende at fremlægge tal fra de sidste 10-20 år?

  4. Niels Møller Jessen

    Det er i dag blevet offentlig gjort at der også er sket mutationer i fem andre lande foruden Danmark og i følge rigtige fagfolk kan vi ikke forhindre mutationer

  5. Overtøj fremstillet af minkskind kan sagtens undværes i et moderne samfund, og da minkavl er en legaliseret form for dyremishandling, som politikerne desværre ikke har haft modet til at forbyde, så det er såmænd kun glædeligt, hvis Corona-virussen er en medvirkende årsag til, at branchen helt af sig selv går i opløsning indefra.

  6. John Poulsen

    Ae der sker mutation i andre lande er da ikke en fribillet, men gør kun problemet meget større !

  7. Kim Petersen

    Din egen graf viser jo, at Minkavl gennemsnitlugt har givet pænt overskud..

    Langt de fleste år, går det i plus med helt op til 3mio..

    Samlet er der væsentligt større plus end minus.

    Et minus kan i øvrigt også være et tegn på, at man har afdraget meget bankgæld.

    Minkavl har set bedre år, men prisen går op og ned, og den kunne jo stige igen..

  8. Pingback: Lad minkindustrien betale for oprydning af forvildede mink i naturen | | Gylle.dk

Skriv en kommentar