
EU’s svinekødsproduktion forventes at falde med 0,5 % om året de næste ti år. Stigende folkelig kritik af svinekødets produktionsform, samt skærpet lovgivning og faldende eksportmuligheder ud af EU betragtes som årsagerne bag den positive udvikling

Bæredygtighedshensyn ser ud til at få en mere fremtrædende rolle i udformningen af produktionen og forbruget af kød i EU i de kommende år. I denne sammenhæng omfatter de vigtigste resultater, der kan forventes i 2035, (i) et lavere kødforbrug pr. indbygger og (ii) mindre produktion baseret på mere omfattende og miljøvenlige systemer sammen med færre dyr eller lavere tæthed.
Fjerkræ vil være den eneste sektor, der ekspanderer med hensyn til produktion og forbrug. Det fremgår af ”EU AGRICULTURAL OUTLOOK 2024-2035” fra EU-kommissionen december 2024.
Spredningen af dyresygdomme, geopolitiske konflikter og visse frihandelsaftaler, der er under forhandling, kan dog betragtes som værende en væsentlig kilde til usikkerhed, som kan ændre udsigterne for EU’s handelsforbindelser. Mens verdensforbruget og importefterspørgslen forventes at vokse (undtagen for svinekød), bør mulighederne for EU’s eksportvækst for det meste komme fjerkræsektoren til gode.
EU-priserne på kødprodukter vil generelt stige og fortsat afspejle stigende produktionsomkostninger, lavere udbud og ændringer i verdensmarkedspriserne.

Svinekødsproduktionen falder
Intensive svinekødsproduktionssystemer vil sandsynligvis få mere samfundskritik i de kommende år. Afrikansk svinepest (ASF) antages at være til stede i EU, men ingen større udbrud forventes. Kombineret med implementering af strengere love i visse EU-lande og faldende eksportmuligheder, forventes disse tendenser at reducere produktionen af svinekød.
Derfor forventes EU’s svinekødsproduktion at falde 0,5 % om året mellem gennemsnittet for 2022-2024 og 2035 (eller 1,2 millioner t sammenlignet med 2022-2024). I EU vil miljømæssige og samfundsmæssige bekymringer fortsætte med påvirke forbrugernes præferencer for svinekød i positiv retning.
Derudover kan det relativt højere fedtindhold sammenlignet med andre kødtyper blive set mindre positivt af nogle forbrugere, der heller ikke bryder sig om den dyrevelfærdsmæssige standard.
Derfor forventes EU’s forbrug pr. indbygger at falde med 0,4 % om året, faldende til 30 kg i 2035 (et fald på 5 % sammenlignet med de lavere niveauer registreret mellem 2022 og 2024 sammenlignet med niveauer før 2021).

Eksporten af svinekød vil falde, mens den asiatiske produktion kommer sig
Produktionskapaciteten i Kina, Filippinerne og Vietnam forventes at komme sig, hvilket fører til lavere importefterspørgsel på trods af forventet fortsættelse af ASF-udbrud i Asien. Derimod kunne der være øget efterspørgsel efter import i USA, Australien, SubSahara Afrika, Schweiz og nogle andre asiatiske regioner. Over det kommende årti kan Storbritannien blive den største single eksportdestination for EU-svinekød (erstatter Kina), selvom Storbritanniens efterspørgsel forventes at falde i løbet af fremskrivningsperioden.
EU’s eksport kan falde med 1 % om året mellem de sidste 3-årsgennemsnit og 2035 (-338 000 t mellem 2022-2024 gennemsnit og 2035) i betragtning af de høje eksportmængder i 2022 til Kina. Regnskabsmæssigt forventes EU-eksportmængder fra 2024 at forblive næsten stabile frem til 2035.
EU får brug for at styrke og diversificere sin eksportportefølje af svinekød i de kommende år. Importen af svinekød til EU forventes at forblive lav med et fald på 2,2 % årligt mellem 2022-2024 gennemsnit og 2035, primært fordi Storbritannien fokuserer på sit hjemmemarkede, mens betydelige stigninger i importen fra andre lande ikke er sandsynlige.
EU er fortsat nettoeksportør af landbrugsfødevarer

På trods af udsigterne til reduceret vækst i EU’s animalske landbrugsproduktion i de kommende år, vil EU stadig kunne forblive en nettoeksportør af flere landbrugsprodukter. Dette vil også være dels på grund af ændrede forbrugsmønstre i EU (f.eks. reduceret kødforbrug).
Eksportkapaciteten (udtrykt ved selvforsyningsprocenter over 100%) forventes fortsat at være til stede for animalske produkter. EU kunne endda yderligere forbedre sin nettoeksport af visse afgrøder, især hvede, byg og olivenolie.
Samtidig kunne EU’s importbehov for oliefrø være lavere i fremtiden, da den indenlandske produktion forventes at vokse lidt, mens EU’s efterspørgsel efter oliefrø, især til foderbrug er indstillet til at falde. I løbet af fremskrivningsperioden kunne EU også komme tættere på selvforsyning med sukker.
Lars Løkke ja – Danmark er de bedste!
men det er med negative rekorder.
Må det gå den rigtige vej med et lykkebringende godt nytår. Langt mindre kød med dyrevelfærd i top.
Hvis svinefabrikationen falder med 0,5% om året vil den om 150 til 200 år være på et bæredygtigt, og forsvarligt niveau. Men sådan kan man måske ikke regne det ud. Godt nytår Kjeld, og tak for dit store, og gode arbejde.