Kommer vi til at sulte?

Sådan ligger landet, og bor man i EU, er der ingen grund til at pive. Vi får masser af mad trods virus-udbruddet. Klik for at udforske kortet.

Status for den globale fødevaresikkerhed viser, at det nok skal gå trods bølger af hamstring

Fordi kunderne hamstrer vigtige fødevarer for at klare coronavirus-udbruddet, tømmes supermarkedshylder over hele verden til skade for mere sårbare samfundsborgere. Det sker på trods af, at mange af de lande, der er ramt af COVID-19-udbrud, kan prale af stabile forsyningskæder og høje niveauer for fødevaresikkerhed.

Det skriver Niall McCarthy, statista.com, den 23. marts 2020.

Landkortet viser resultaterne af Economist Intelligence Units 2019 Global Food Security Index, som måler fødevarernes overkommelige priser, tilgængelighed, sikkerhed og kvalitet på tværs af 34 unikke indikatorer i 113 lande.

Singapore, Irland og USA blev udnævnt til de bedst lande, mens Venezuela, Burundi og Yemen har de laveste niveauer af fødevaresikkerhed.

Verdens bedste lande inden for fødevaresikkerhed

Med næsten en milliard mennesker i karantæne i deres hjem i et forsøg på at bremse spredningen af ​​COVID-19 har der været kaotiske scener i supermarkeder, hvor kunder går i panik for at købe store mængder pasta, ris og (af en eller anden grund) toiletpapir og efterlader hylderne tomme.

Mange verdensledere, inklusive Tysklands Angela Merkel og Irlands Leo Varadkar, har advaret mod denne hamstring og oplyser, at supermarkedernes hylder vil blive fyldt op, og at panikkøb fratager udsatte befolkningsgrupper vigtige varer.

Danmark er nummer 16 på listen.

Selvom efterspørgslen efter mad og basisvarer er steget til hidtil usete niveauer, betyder tomme hylder ikke nødvendigvis, at der er en reel mangel, men snarere en forsyningsflaskehals. Mad produceres, pakkes og sendes stadig til supermarkeder i de berørte områder. I nogle tilfælde overstiger efterspørgslen dog udbuddet, især i Europas Schengen-region, hvor grænselukninger har ført til nogle forsinkelser. I de fleste udviklede lande formodes fødevareforsyningskæderne at være i stand til at tackle problemerne, og metoderne kan indebære, at detailhandlere henvender sig til flere forskellige leverandører eller begrænser deres mængden af varer pr. kunde.

Singapore er verdens mest sikre nation, når det gælder fødevaresikkerhed. Billedet viser det centrale forretningsdistrikt i Singapore med Esplanade Bridge og The Fullerton Hotel om aftenen 6. juni 2018. Foto: Basile Morin-Wikipedia

Det, der er interessant, er, at mange af de lande, der oplever bølger af panikkøb, der tømmer supermarkeder, også har de højeste niveauer af fødevaresikkerhed i hele verden. I oktober 2019, før udbruddet af ​​coronavirus, frigav The Economist Intelligence Unit deres 2019 Global Food Security Index. Rapporten målte overkommeligheden, tilgængeligheden, sikkerheden og kvaliteten af ​​mad i 34 unikke indikatorer i 113 lande.

Singapore blev udnævnt til landet med de højeste niveauer af fødevaresikkerhed i 2019 med en score på 87,4, efterfulgt af Irland og USA. Italien og Kina, der har oplevet alvorlige COVID-19-udbrud, blev rangeret som henholdsvis nummer 23 og 35. De laveste niveauer af fødevaresikkerhed blev registreret i Venezuela, Burundi og Yemen.

Comments

comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.