Sådan ligger landet, og bor man i EU, er der ingen grund til at pive. Vi får masser af mad trods virus-udbruddet. Klik for at udforske kortet.

Status for den globale fødevaresikkerhed viser, at det nok skal gå trods bølger af hamstring

Fordi kunderne hamstrer vigtige fødevarer for at klare coronavirus-udbruddet, tømmes supermarkedshylder over hele verden til skade for mere sårbare samfundsborgere. Det sker på trods af, at mange af de lande, der er ramt af COVID-19-udbrud, kan prale af stabile forsyningskæder og høje niveauer for fødevaresikkerhed.

Det skriver Niall McCarthy, statista.com, den 23. marts 2020.

Landkortet viser resultaterne af Economist Intelligence Units 2019 Global Food Security Index, som måler fødevarernes overkommelige priser, tilgængelighed, sikkerhed og kvalitet på tværs af 34 unikke indikatorer i 113 lande.

Singapore, Irland og USA blev udnævnt til de bedst lande, mens Venezuela, Burundi og Yemen har de laveste niveauer af fødevaresikkerhed.

Verdens bedste lande inden for fødevaresikkerhed

Med næsten en milliard mennesker i karantæne i deres hjem i et forsøg på at bremse spredningen af ​​COVID-19 har der været kaotiske scener i supermarkeder, hvor kunder går i panik for at købe store mængder pasta, ris og (af en eller anden grund) toiletpapir og efterlader hylderne tomme.

Mange verdensledere, inklusive Tysklands Angela Merkel og Irlands Leo Varadkar, har advaret mod denne hamstring og oplyser, at supermarkedernes hylder vil blive fyldt op, og at panikkøb fratager udsatte befolkningsgrupper vigtige varer.

Danmark er nummer 16 på listen.

Selvom efterspørgslen efter mad og basisvarer er steget til hidtil usete niveauer, betyder tomme hylder ikke nødvendigvis, at der er en reel mangel, men snarere en forsyningsflaskehals. Mad produceres, pakkes og sendes stadig til supermarkeder i de berørte områder. I nogle tilfælde overstiger efterspørgslen dog udbuddet, især i Europas Schengen-region, hvor grænselukninger har ført til nogle forsinkelser. I de fleste udviklede lande formodes fødevareforsyningskæderne at være i stand til at tackle problemerne, og metoderne kan indebære, at detailhandlere henvender sig til flere forskellige leverandører eller begrænser deres mængden af varer pr. kunde.

Singapore er verdens mest sikre nation, når det gælder fødevaresikkerhed. Billedet viser det centrale forretningsdistrikt i Singapore med Esplanade Bridge og The Fullerton Hotel om aftenen 6. juni 2018. Foto: Basile Morin-Wikipedia

Det, der er interessant, er, at mange af de lande, der oplever bølger af panikkøb, der tømmer supermarkeder, også har de højeste niveauer af fødevaresikkerhed i hele verden. I oktober 2019, før udbruddet af ​​coronavirus, frigav The Economist Intelligence Unit deres 2019 Global Food Security Index. Rapporten målte overkommeligheden, tilgængeligheden, sikkerheden og kvaliteten af ​​mad i 34 unikke indikatorer i 113 lande.

Singapore blev udnævnt til landet med de højeste niveauer af fødevaresikkerhed i 2019 med en score på 87,4, efterfulgt af Irland og USA. Italien og Kina, der har oplevet alvorlige COVID-19-udbrud, blev rangeret som henholdsvis nummer 23 og 35. De laveste niveauer af fødevaresikkerhed blev registreret i Venezuela, Burundi og Yemen.

Visited 20 times, 4 visit(s) today

Skriv en kommentar