Viceformand Thor Gunnar Kofoed er agroproducent på Bornholm, hvor han tidligere har opført sig kontroversielt. I 2020 blev han idømt en bøde på 15.000 kr. for ulovlig anvendelse af hele tre forskellige sprøjtegifte. Foto: Landbrug & Fødevarer/Sif Meincke, www.sifmeincke.dk

Viceformand Thor Gunnar Kofoed fra lobbyorganisationen Landbrug & Fødevarer sender en ”sviner” afsted mod vandmiljøprofessor Stiig Markager på Aarhus Universitet, for derefter at sige undskyld, men skaden er så sket

I et interview med nyhedsmediet Altinget.dk langer viceformand Thor Gunnar Kofoed fra lobbyorganisationen Landbrug & Fødevarer ud efter Miljøstyrelsen, som »udpeger landbruget som et problem, men kommer ikke med en løsning«. Påstanden fremsættes med henvisning til landbrugets kvælstof, som giver iltsvind i fjorde og indre farvande.

Derefter fremsætter han den udtalelse, som har fået kritikken til at hagle ned over ham og landbruget på sociale medier:

»Landbruget vil gerne løse det. Vi skal bare gøre det fagligt rigtigt og ikke, fordi der er en eller anden sindsforvirret professor i Aarhus, der render rundt og kalder sig selv professor«, siger Thor Gunnar Kofoed til Altinget.

Denne professor sætter han senere i artiklen navn på: Stiig Markager, som forsker i vandmiljø på Nationalt Center for Miljø og Energi (DCE) på Aarhus Universitet. DCE rådgiver blandt andet Miljøministeriet om vandmiljø.

Professor Stiig Markager vil ikke spilde sin tid på retslige udfald mod bølledebattører. Privatfoto

»Vi accepterer ikke det, som Aarhus Universitet render rundt og siger, fordi det er ikke rigtigt. Vi er utilfredse med én afdeling på Aarhus Universitet. Det har vi været i mange år«, siger Thor Gunnar Kofoed til Altinget.

»Uforbeholden« undskyldning

Dagbladet Politiken har gengivet de uforskammede passager fra interviewet, og da avisen henvender sig til Landbrug & Fødevarer for at indhente en kommentar, er viceformanden kommet ned på jorden:

»Jeg vil uforbeholdent undskylde mine udtalelser om Stiig Markager. Det er ikke sådan, jeg vil kommunikere, og det er ikke i orden«, siger han en i kort skriftlig kommentar. »Vores medlemmer tager initiativ til en masse tiltag lokalt, og dem savner jeg, at Aarhus Universitet anerkender«, fortsætter han.

Stiig Markager lader sig ikke ophidse af anklagerne, da Politiken fanger ham på en telefon fra Málaga i Spanien, hvor han på Danmarks vegne deltager i et møde om miljøet i Nordsøen.

»Jeg tager det som en ros. Det viser, at min kommunikation er så klar og tydelig, at den har gennemslagskraft«, siger han i stedet.

Stiig Markager blev i 2021 frikendt for injurier i en sag anlagt af en anden af landbrugets lobbyorganisationer, Bæredygtigt Landbrug, der forsøgte at lukke munden på ham. Den handlede om landbrugets udledning af kvælstof. Til Politiken afviser Stiig Markager at tage retslige skridt overfor Landbrug & Fødevarer. Han vil ikke bruge sin tid på den slags:

Camilla Gregersen, DM. PR-foto

»Jeg synes, at det er en skammelig måde at føre offentlig debat på, men det gør ikke ondt at blive kaldt sindsforvirret af Thor Gunnar Kofoed, for jeg respekterer ham ikke. Han siger de mærkeligste ting, som at ilttilførslen til danske farvande aldrig har været højere. Hvordan skulle det kunne give iltsvind? Det havde været noget andet, hvis mine kolleger havde kritiseret mig for at sige noget vrøvl«.

Vigtig viden undertrykkes

Hos forskernes fagforening, DM, er man forargede over den beskidte tone, der anvendes af den bornholmske landmand. DM’s formand, Camilla Gregersen siger til Politiken:

»Netop denne form for tilsvining får forskere til at være tilbageholdende med at udtale sig i pressen, og derfor vil jeg stærkt advare mod det. Hvis forskere holder sig tilbage, mister vi relevant viden til at udvikle vores samfund, og på den måde får vi aldrig løst klima- og miljøproblemerne«.

Visited 52 times, 43 visit(s) today

Kommentarer

 1. Heine Andersen

  Ja, det er primitive og plumpe debatformer. Det var jo Britta Schall Holberg, der i 2017 betegnede Bæredygtig Landbrugs metoder som “bøllemetoder”. Det samme gælder efterhånden L&F. En ledende repræsentant. Det bliver værre og værre – helt uden for rammerne af demokratisk debat.

 2. Thor med Hammeren – har jo for mange år siden ramt sig selv i hovedet, det er de mærkeligeste udtalelser og væremåder den mand udviser. Tænker en psykiater kunne finde en undskyldning for opførslen 🤔
  Og stor ros til Stig M for ikke at hoppe ned på Thors niveau 👍

 3. Jørn From

  Landbrugsbøllen viser sig fra sin primitive side; lad os hugge hovedet af budbringeren.
  Uvildig forskning tjener ikke landbruget, der gerne selv vil bestemme resultaterne. Så behøver man heller ikke at trække tiden ud med en second opinion. I landbrugets optik har Stig Markager (den sindsforvirrede professor) aldrig gået på en højere læreanstalt, også kaldet landbrugsskole og er derfor ikke kvalificeret til at udtale sig.

 4. Jan Henningsen

  Landbruget er i en desperat situation nu hvor deres argumenter stille og roligt pilles fra hinanden. Second opinion er noget papegøje snak, hvormed man vil forhale og helst udskyde beslutninger landbruget ikke kan lide at høre.

 5. nå ja landbrug er ikke landbrug men industri, som ingen ønsker at befatte, sig med, kun såfremt det er til industriens fordel, alt er ødelagt, og intet er andet end økonomi, og målet er at ødelægge det de har til låns.

 6. Hmm… Thor Gunnar Kofoed er jo bare en dum knoldsparker, som ikke har kunnet ramme bolden, så derfor forsøger han at lægge manden ned med en beskidt tackling, men alle kan jo se, at han skal ha’ det røde kort.

Skriv en kommentar