Måling: tre ud af fire unge vil spise mindre kød

Unge danskere vil spise grønnere og 51 % efterlyser politisk handling. Det viser en ny undersøgelse fra Coop og DVF. Det skriver Dansk Vegetarisk Forening i en pressemeddelelse 21.10. 2019.

72 % af de unge danskere mellem 18 og 34 år ønsker at spise mindre kød. Og halvdelen (51 %) mener, at politikerne har et ansvar for at reducere kødforbruget og fremme klimavenlig mad i Danmark.

Det viser en ny landsdækkende, repræsentativ undersøgelse, som Coop Analyse har udført i samarbejde med Dansk Vegetarisk Forening blandt 1.011 danskere mellem 18 og 74 år.

14 % af danskerne svarer i undersøgelsen, at de spiser enten fleksitarisk (vegetarisk de fleste af ugens dage) eller helt vegetarisk. Og i alt svarer over en fjerdedel af danskerne (27,5 %), at de spiser vegetariske frokostmåltider mindst 3-4 dage om ugen.

”Vi kan se, at udviklingen fortsætter, og at det især er antallet af fleksitarer, som stiger, ikke mindst blandt de unge,” siger Lars Aarup, analysechef i Coop Analyse.

Klima er ved at overhale sundhed

Sundhed er stadig den mest udbredte årsag til at spise vegetariske måltider, men årets undersøgelse peger på, at klima og miljø (30 %) haler ind på sundhed (34 %) som begrundelse for at spise kødfrit. Blandt unge har klima og miljø (39 %) for længst overhalet sundhed (33 %) som den mest udbredte årsag til at vælge vegetariske måltider.

Rune-Christoffer Dragsdahl. Foto: DVF

”Flere og flere unge er med rette bekymrede for både deres egen og planetens fremtid. Det er derfor glædeligt, at de både tager ansvaret i egen hånd og samtidig støtter politiske tiltag, som fremmer det grønne,” siger Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.

Opbakning til politiske tiltag, som fremmer plantebaseret kost

De unges opbakning til politiske tiltag gælder ikke kun på et generelt plan, men gælder også fem konkrete politiske tiltag.

  • 70 % af de unge mener, at afgifterne bør sænkes på frugt og grønt. Kun 6 % er uenige.
  • 55 % af de unge mener, at der i folke-/grundskolen bør undervises mere i grøn madlavning i stedet for tilberedning af kød. Kun 15 % er uenige.
  • 49 % af de unge mener, at det altid bør være muligt i offentlige institutioner (børnehaver, plejehjem etc.) at kunne vælge et vegetarisk måltid. Kun 13 % er uenige.
  • 44 % af de unge mener, at de officielle kostråd mere tydeligt bør anbefale, at vi spiser mindre kød. Kun 18 % er uenige.
  • 39 % af de unge mener, at staten bør investere mere i udvikling af nye plantebaserede fødevarer. 26 % er uenige.
Også Greenpeace agiterer for at nedbringe kødforbruget. Foto: Greenpeace

Om undersøgelsen

1.011 deltog i undersøgelsen, der blev gennemført i sommeren 2019, men ikke tidligere er blevet offentliggjort. Data er vægtet på køn, alder og geografi og resultaterne er repræsentative for den danske befolkning mellem 18 og 74 år. Spørgsmål til undersøgelsens tekniske udformning kan rettes til Lars Aarup, analysechef i Coop.

Yderligere spørgsmål vedrørende den vegetariske udvikling kan rettes til Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.

Kontakter

Rune-Christoffer Dragsdahl, Generalsekretær, Dansk Vegetarisk Forening

rc@vegetarisk.dk – Tlf 50 56 18 17

Lars Aarup, Analysechef, Coop Analyse

lars.aarup@coop.dk – Tlf 30 91 92 66

Comments

comments

En kommentar til Måling: tre ud af fire unge vil spise mindre kød

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.