Monsanto anlægger retssag mod Californien og kræver glyphosat fjernet fra kræftliste

monsanto_California

Monsanto har indledt en retssag mod delstaten Californien med krav om at få stoppet betegnelsen af glyphosat som et kendt kræftfremkaldende stof. Glyphosat er den vigtigste ingrediens i koncernens vidtudbredte ukrudtsmiddel, Roundup, der er verdens mest anvendte pesticid. Det skriver EcoWatch.com, 22. januar 2016.

I september sidste år meddelte Californiens miljøjkontor Office of Environmental Health Hazard Assessment (OEHHA),at der var planer om at tilføje glyphosat til delstatens liste over kemikalier, som vides at forårsage kræft, hvilket gør Californien til den første delstat i USA med denne rubricering. Beslutningen blev taget efter at Det Internationale Agentur for Kræftforskning (IARC), der er WHO ‘s kræftforskningskontor, havde erklæret, at glyphosat var “muligt kræftfremkaldende” i marts 2015.

Monsanto har længe fastholdt ufarligheden ved ​​deres flagskibsprodukt, og har voldsomt benægtet forbindelsen mellem glyphosat og kræft. Den agroindustrielle gigant har også krævet en tilbagetrækning af IARC-rapporten. IARC-advarslen har angiveligt medført et betydelig fald i omsætningen hos kemigiganten.

Monsanto vil nu sagsøge OEHHA og kontorets fungerende direktør, Lauren Zeise, ved Californiens delstatsdomstol med henvisning til en undersøgelse fra 2007, hvor OEHHA konkluderer, at kemikaliet var usandsynligt som årsag til kræft, meddeler nyhedsbureat Reuters.

RoundUp_boykott

Talrige kampagner er efterhånden lanceret mod verdens mest solgte sprøjtegift.

“IARC-klassificeringen af glyphosat er i modstrid med resultaterne fra tilsynsmyndigheder i USA og rundt om i verden, og udgør ikke et sundt grundlag for nogen som helst regulering,” udtaler Phil Miller, Monsantos vicepræsident for godkendelsesforhold til Reuters.

OEHHAs kategorisering af glyphosat som et kendt kræftfremkaldende stof falder ind under Californiens ”Forpligtelse 65”, hvor staten er forpligtet til at offentliggøre en liste over kemikalier, kendt for at forårsage kræft eller fosterskader eller andre reproduktive skader. Den samme lovbestemmelse, der ellers er kendt som ”Rent Drikkevand og Kemikalieloven af 1986” kræver også, at visse stoffer, der identificeres af IARC, bliver opført som kendt for at forårsage kræft.

Stævningen, der beregnes som Monsanto Company v. Office of Environmental Health Hazard Assessment, har sagsnummer 16-CECG-00183, og blev indgivet til Højesteret i delstaten Californien, Fresno.

Læs hele artiklen her.

Herhjemme er der ingen vaklen i geleddet. Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) giver ikke fem flade ører for WHO. Se hende afvise kræftfaren her i Filketingets fødevareudvalg.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.