Pris for opstart af første danske fabrik for økologisk planteprotein

Ida Auken overrækker prisen for Årets PlanteIværksætter til Ulrich Kern-Hansen fra Organic Plant Protein. Foto: Johnny Højfeldt, PlanteVækst

PlanteVækst havde inviteret Danmarks grønne elite til en festlig aften med uddeling af PlantePriserne 2020, og der var fyldt med prominente gæster i weekenden 1.-2. februar.

Ida Auken lagde ud med at præsentere og uddele den første pris til Årets PlanteIværksætter. Denne pris gik til stifter og tidligere direktør i Hanegal Ulrich Kern-Hansen, som har satset hele formuen på at starte den nye virksomhed Organic Plant Protein, som producerer økologisk ærteprotein i en gammel svinefabrik i Hedensted.

Ironisk nok starter produktionen af fremtidens økologiske planteproteiner i de bygninger, som et af de fire kontroversielle Månegris-projekter gik konkurs med i 2019. Det spillede også en rolle i dommernes begrundelse for prisen:

En udfoldelse af store visioner er bragt til live af Årets PlanteIværksættere. Økologi og klima er højt prioriteret. Der er tale om en ambitiøs virksomhed med en mission. Virksomheden har enormt potentiale og kommer med garanti til at gøre en nævneværdig forskel. Idéen om at skabe en produktion af planteprotein i en gammel svinestald er lige så eventyrlig, visionær og metaforisk smuk som de bedste af H. C. Andersens eventyr.

Den plantevenlige politiker

Ida Auken og Ulrich Kern-Hansen mødtes igen på scenen, da Kern-Hansen uddelte prisen for Årets Plantevenlige Politiker til Auken. Det var en meget overrasket og ydmyg Ida Auken, der modtog prisen og straks erkendte, at flere af hendes politiker-kolleger havde været optaget af den plantebaserede dagsorden længere tid end hende. “Flere af mine kolleger har været optaget af denne dagsorden længere tid, end jeg har, men til gengæld har jeg virkelig kickstartet 2020 med meget fokus på området,” udtalte Ida Auken og takkede for prisen.

PlanteVækst er et spritnyt initiativ, der skal fremme plantebaserede muligheder i Danmark. Organisationen arbejder sammen med relevante virksomheder, influenter og organisationer for sammen at få spiren til at vokse sig større og stærkere. ”Vi har som målsætning at være en værdifuld medspiller for de bedste virksomheder, der arbejder med plantebaserede fødevarer,” hedder det på hjemmesiden.

Videre skrives der: ”For at nå ud til flest mulige danskere samarbejder vi med en række organisationer, der hjælper os med at dele de bedste historier om virksomheder, der skaber bæredygtig plantevækst. Vi er uafhængige af individuelle organisationer og virksomheders interesser. Til fælles har vi grundlæggende værdier om at ville fremme plantebaseret mad til gavn for klima, dyr, miljø, sundhed og økonomi.”

Comments

comments

En kommentar til Pris for opstart af første danske fabrik for økologisk planteprotein

  • Knud Haugmark skriver:

    Det lyder jo fint. Men er der tale om en klimabelastende merproduktion, eller et der sikkerhed for, at kødproduktionen falder? Giver elbiler færre fossilbiler? Vindkraft mindre kulbaseret el? Giver økologi renere drikkevand? Kan vi producere os ud af problemerne. Nej nej nej. Det er en illusion.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.