Svineriet # 6: Pilen peger mod Søren Gade og DR2

SvineriGade

Den fallerede Venstre-politiker Søren Gade har bragt Landbrug & Fødevarer frem i mediernes søgelys på en uheldig måde. Foto: DR.

Det var Danmarks Radio, der insisterede på at give landbrugets spindoktor Søren Gade fri taletid i det stærkt kritiserede TV-program “Hele Svineriet”. Det skete på trods af,  at produceren i det landbrugspositive TV-selskab Complot frarådede det.

Dermed peger pilen stadig tydeligere på en sammenrotning mellem den tidligere Venstre-politiker Søren Gade og DR2-redaktøren Peter Gren Larsen. Mistanken bekræftes af Danmarks Radios fortsatte afvisning af at oplyse, hvad der er betalt for den nu slettede udsendelse.

De opsigtsvækkende påstande fremsættes i et interview med fagbladet Journalisten, der blev offentliggjort 17. december. Heri udtaler producer Henrik Vinther Krogh:

»Jeg ville aldrig selv foreslå Søren Gade,« siger Henrik Vinther Krogh.

Hvorfor ikke?

»Fordi manden er direktør for Landbrug & Fødevarer. Hvorfor skal han gå rundt og fortælle? Men så siger Peter Gren (DR-redaktør, red.), at det er en god ide, for Søren Gade er chef for hele svineriet, og det vil man aldrig forvente af DR.«

Complot Media og dermed Henrik Vinther Krogh var producent på programmet, men man havde hyret det vestjyske mediebureau Ansatz som medtilrettelægger. Ansatz har siden 2009 været redaktør på LandTV, der omfatter otte regionale tv-stationer, der blandt andet har fået milliontilskud fra interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer, og som anvender Landbrug & Fødevarers logo i sin markedsføring. Forklaringen på denne besynderlige organisering af landbrugets reklameTV skal formentlig søges i medielovgivningen vedrørende reklame TV.

Complot Media har siden 2010 stået bag en række udsendelser til LandTV, og ejendommeligt nok figurerer Henrik Vinther Krogh på listen over medarbejdere hos LandTV, men som “fotograf”, selvom han angiveligt skulle være direktør for Complot Media. I den aktuelle sag har LandTV fungeret som talerør for Landbrug & Fødevarer med en række kommentarer til sagens udvikling, senest med henvisning til det aktuelle interview i “Journalisten”.

Videre i interviewet hævder Henrik Vinther Krogh, at prisen for “Hele Svineriet” har været den normale:

“Iindtrykket i medieverdenen er jo, at Complot sidder på låret af LandTV og Landbrug & Fødevarer?

»Det er der ikke belæg for at sige,« siger Henrik Vinther Krogh.

Både Henrik Vinther Krogh og Peter Gren Larsen afviser, at Landbrug & Fødevarer eller andre interesseorganisationer har haft en økonomisk finger med i ’Hele Svineriet’.

»Det er udelukkende DR, der har betalt for produktionen. 100 procent,« siger Peter Gren Larsen.

Han oplyser, at ’Hele Svineriet’ har kostet det samme som alle andre DR2-temaer. Han vil ikke oplyse prisen.”

Søren Gade er direktør i den private interesseorganisation Landbrug & Fødevarer, men organisationen har endnu ikke kommenteret de nye beskyldninger.

Læs hele det opsigtsvækkende interview her.

Læs også om Enhedslistens fire spørgsmål til kulturministeren om den spegede sag.

Comments

comments

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.