Ulovlig fødselskontrol på svinefabrikken

Vi skrev nedenstående artikel i december 2014 om Altresyn som et ulovligt kemisk middel i den danske svineindustri. Landbrugsavisen.dk bringer den 2. juli 2018 denne lovprisning af det potente middel.

“AltreSyn er meget nemt at administrere, og 95 procent af de polte, der får det, kommer i brunst lige, når de skal,” skriver Jacob Bruun, produktionschef for PPI med i alt otte farme og 17.500 søer. Foregår det også sådan i Danmark i dag eller er det kun i Rumænien?

 

Altresyn_powerbillede

Ønsker du weekendfri fra besværlige og omkostningstunge fødsler på svinefabrikken? Her er løsningen, omend den er klart ulovlig.

I det store arsenal af veterinære lægemidler, som danske dyrlæger udskriver til de 6000 danske svinefabrikker, findes der særdeles potente kemiske stoffer, der kan bruges til at “synkronisere” produktionsdyrene, så grisene kommer i brunst samtidig. Midlerne må ikke anvendes på gravide søer, men en længere debat på hjemmesiden Erfaland.dk afslører, at det ses der stort på. Find links til kopi af debatten nederst på siden.

Den frimodige debat afslører, at de kraftigt virkende kønshormoner også bruges til at manipulere højgravide grise, så de ikke farer, dvs. får grise, fra fredag til mandag. Formålet er at undgå faringer på dage, hvor personalet har krav på overtidsbetaling. Man giver grisene en dosis kønshormon, og så kan man holde fri i weekenden.

ALTRESYN-VET_product

Altresyn doseres i foderet fra en handy, lille beholder.

Midlet, der diskuteres, forhandles under varemærket “Altresyn“, og det blev godkendt første gang i Danmark i sommeren 2012. Det skal ordineres af en dyrlæge og fås kun på recept. Af produktbeskrivelsen fremgår det tydeligt, at midlet ikke må anvendes til gravide søer.

Formålet med den lovlige anvendelse er at optimere indtjeningen ved at ensrette produktionen, så der kommer flere grise gennem fabrikken på kortere tid og med mindre forbrug af foder. Den industrielle anvendelse er velbeskrevet, se indlæggene på denne dyrlægeside.

Altresyn indeholder det aktive kønshormon altrenogest. Der er tale om et syntetisk gestagen, der er aktivt ved oral anvendelse. Altrenogest virker ved at sænke plasmakoncentrationen af endogene gonadotropine hormoner (LH og FSH). Lave gonadotropin-koncentrationer fremkalder regression af store follikler (> 5 mm) og tillader ikke vækst af follikler større end 3 mm, og fører derefter til udeblivelse af ægløsning under behandlingen.

Gravid

Kvindelige medarbejdere i svineindustrien løber en særlig stor risiko, hvis de håndterer “Altresyn”. Det gælder især abortrisiko ved graviditet, men også forstyrrelser af menstruationscyklus kan forekomme.

Altrenogest er særdeles kraftigt virkende på mennesker, og al direkte kontakt med huden bør undgås. Porøse handsker kan lade dette produkt passere igennem til huden. Gravide kvinder og kvinder i den fødedygtige alder bør især undgå kontakt med midlet eller udvise ekstrem forsigtighed ved håndtering af dette veterinære hjælpemiddel.

Personer, der lider af progesteron afhængige tumorer (kendt eller mistænkt) eller af trombo-emboliske sygdomme, dvs. med risiko for blodpropper og hjerte-kar sygdomme, bør overhovedet ikke håndtere produktet.

Ved utilsigtet optagelse hos kvindelige medarbejdere kan det føre til forstyrrelser af menstruationscyklus, livmoder- eller mavekramper, forøget eller nedsat uterin blødning, forlængelse af graviditet eller hovedpine.

I økologisk svineproduktion er det ikke tilladt at anvende kemiske midler til brunstsynkronisering og faringsinduktion.

Hjemmesiden Erfaland.dk kræver login og kodeord, men her er debatten om den ulovlige fødselskontrol i kopi:

  12 3 45

Comments

comments

En kommentar til Ulovlig fødselskontrol på svinefabrikken

Kjeld Hansen, forfatter, journalist, foredragsholder, debattør, landmand

Kjeld Hansen

Debattør, foredragsholder
Forfatter, journalist
Mail til Kjeld Hansen

fra_mark_og_stald

Dettabteland_E-bog

Det tabte land
- nu som E-bog!

Danmark betaler i disse år af på en gigantisk miljøgæld, der stammer fra årene 1940 til 1970. Aldrig tidligere i Danmarkshistorien er så mange vandløb lagt i rør eller rettet ud, så mange moser tilintetgjort og så mange enge og søer udtørret og kultiveret. Alt sammen betalt af de almindelige skatteydere - som i dag må betale for genoprettelsen af skaderne.

Det tabte land er Kjeld Hansens storstilede afdækning af kampen om den danske natur og den dramatiske forarmelse af den de seneste 250 år, en periode hvor landskabet ændret sig mere end gennem de 10.000 år, der gik forud. Hvordan gik det til, hvem gjorde det, hvad drev dem, hvor kom pengene fra - og kunne det overhovedet betale sig?

Det tabte land gennemgår kritisk denne store historie på baggrund af Kjeld Hansens omfattende research gennem flere år. Den ser ikke bare på hovedaktørerne - staten, Hedeselskabet og Danmarks Naturfrednings-forening - men også på de mange andre deltagere i spillet: brutale liberalister, naive naturelskere, nazister, lykkeriddere og alvorsfulde nyttemænd.

Det tabte land udkom på Gads Forlag i 2008, og trods et 2. oplag har bogen været udsolgt i mere end et år. Nu kan den imidlertid købes som E-bog.