Vi skrev nedenstående artikel i december 2014 om Altresyn som et ulovligt kemisk middel i den danske svineindustri. Landbrugsavisen.dk bringer den 2. juli 2018 denne lovprisning af det potente middel.

“AltreSyn er meget nemt at administrere, og 95 procent af de polte, der får det, kommer i brunst lige, når de skal,” skriver Jacob Bruun, produktionschef for PPI med i alt otte farme og 17.500 søer. Foregår det også sådan i Danmark i dag eller er det kun i Rumænien?

 

Altresyn_powerbillede
Ønsker du weekendfri fra besværlige og omkostningstunge fødsler på svinefabrikken? Her er løsningen, omend den er klart ulovlig.

I det store arsenal af veterinære lægemidler, som danske dyrlæger udskriver til de 6000 danske svinefabrikker, findes der særdeles potente kemiske stoffer, der kan bruges til at “synkronisere” produktionsdyrene, så grisene kommer i brunst samtidig. Midlerne må ikke anvendes på gravide søer, men en længere debat på hjemmesiden Erfaland.dk afslører, at det ses der stort på. Find links til kopi af debatten nederst på siden.

Den frimodige debat afslører, at de kraftigt virkende kønshormoner også bruges til at manipulere højgravide grise, så de ikke farer, dvs. får grise, fra fredag til mandag. Formålet er at undgå faringer på dage, hvor personalet har krav på overtidsbetaling. Man giver grisene en dosis kønshormon, og så kan man holde fri i weekenden.

ALTRESYN-VET_product
Altresyn doseres i foderet fra en handy, lille beholder.

Midlet, der diskuteres, forhandles under varemærket “Altresyn“, og det blev godkendt første gang i Danmark i sommeren 2012. Det skal ordineres af en dyrlæge og fås kun på recept. Af produktbeskrivelsen fremgår det tydeligt, at midlet ikke må anvendes til gravide søer.

Formålet med den lovlige anvendelse er at optimere indtjeningen ved at ensrette produktionen, så der kommer flere grise gennem fabrikken på kortere tid og med mindre forbrug af foder. Den industrielle anvendelse er velbeskrevet, se indlæggene på denne dyrlægeside.

Altresyn indeholder det aktive kønshormon altrenogest. Der er tale om et syntetisk gestagen, der er aktivt ved oral anvendelse. Altrenogest virker ved at sænke plasmakoncentrationen af endogene gonadotropine hormoner (LH og FSH). Lave gonadotropin-koncentrationer fremkalder regression af store follikler (> 5 mm) og tillader ikke vækst af follikler større end 3 mm, og fører derefter til udeblivelse af ægløsning under behandlingen.

Gravid
Kvindelige medarbejdere i svineindustrien løber en særlig stor risiko, hvis de håndterer “Altresyn”. Det gælder især abortrisiko ved graviditet, men også forstyrrelser af menstruationscyklus kan forekomme.

Altrenogest er særdeles kraftigt virkende på mennesker, og al direkte kontakt med huden bør undgås. Porøse handsker kan lade dette produkt passere igennem til huden. Gravide kvinder og kvinder i den fødedygtige alder bør især undgå kontakt med midlet eller udvise ekstrem forsigtighed ved håndtering af dette veterinære hjælpemiddel.

Personer, der lider af progesteron afhængige tumorer (kendt eller mistænkt) eller af trombo-emboliske sygdomme, dvs. med risiko for blodpropper og hjerte-kar sygdomme, bør overhovedet ikke håndtere produktet.

Ved utilsigtet optagelse hos kvindelige medarbejdere kan det føre til forstyrrelser af menstruationscyklus, livmoder- eller mavekramper, forøget eller nedsat uterin blødning, forlængelse af graviditet eller hovedpine.

I økologisk svineproduktion er det ikke tilladt at anvende kemiske midler til brunstsynkronisering og faringsinduktion.

Hjemmesiden Erfaland.dk kræver login og kodeord, men her er debatten om den ulovlige fødselskontrol i kopi:

  12 3 45

Visited 12 times, 1 visit(s) today