Til trods for kødproduktionens enorme negative klimaeffekt poster den siddende regering millioner af støttekroner i en udvidelse. Pressefoto fra Danish Crown

For 57 af Danmarks mest velhavende svineproducenter faldt juleaften i år i begyndelsen af november. Til deling fik de en gavecheck på 250 mio. kr. Blandt modtagerne finder man en stribe særdeles velhavende og politisk indflydelsesrige svinebaroner, der ikke just bebor sognets fattiggård.

Den formelle gaveafsender var fødevareminister Mogens Jensen og den S-regering, han var en del af, men regningen betales af skatteyderne. Også den ekstraregning for sundhedsudgifter og miljøskader som julegaven baner vejen for i skikkelse af ekstra udledning af ammoniak og CO2 og gylleudslip til vandmiljøet. Dertil kommer, at vejen til regeringens klimapolitiske målsætning om en 70 % reduktion i udledningen af drivhusgasser inden 2030 atter forlænges.

Den generøse støtte uddeles samtidig med at svineproducenternes andelsejede kødkoncern Danish Crown offentliggør et historisk godt regnskab med udbetaling af en rekordhøj bonus på 1,6 milliarder kroner.

Se listen over modtagerne her: Modernisering af slagtesvin

Hør Mads Rauff-Bjerre fortælle om sine svinebyggerier på denne reklamevideo fra Seges i 2017.

CVR-fidusen giver støtte til millionærer

Blandt de heldige modtagere af støttetilsagn finder man svineproducent Mads Rauff-Bjerre i Højslev ved Skive. Ved hjælp af tre forskellige CVR numre har Rauff-Bjerre opnået tilsagn om 17.565.750 kr. fra svinestaldsordningen. De tre virksomhedsnumre deler samme adresse på Søvang 40 i Højslev, men da de har individuelle numre i Det Centrale Virksomhedsregister (CVR), kan Rauff-Bjerre gøre krav på støttetilsagn på hvert nummer. Mads Rauff-Bjerre og faderen Niels beskrives som mangemillionærer med store investeringer i både ind- og udland, bl.a. i Polen Invest, i bogen ”Guldjyderne” af Søren Jakobsen fra 2019.

Et stærkt kritiseret eksempel på CVR-fidusen til at opnå maksimal støtte kendes fra godset Bregentved på Midtsjælland, der i 2017 oprettede en stor svineproduktion, fordelt på 4 lokaliteter med hvert sit CVR-nummer. Godset opnåede derved at kunne kræve det maksimale støttetilsagn på 4 x 7 mio., altså 28 mio. kr.

Svinebaroner scorer kæmpetilskud, mens naturen udsultes

Mangemillionær med 16 virksomheder

En anden velsitueret erhvervsmand, der henter støttetilsagn på flere CVR-numre, er Jens Peter Lemmergaard Lunden i Hirtshals. Til sit anpartsselskab Gårestrup Vestergaard har han fået støttetilsagn om 3.615.250 kr., og på samme adresse har han også fået tilsagn om 2.484.250 kr. til et CVR-nummer, der dækker ”Landbrug & Vindmølledrift”.

Jens Peter Lemmergaard Lunden er ikke nogen lille landmand. Han er mangemillionær med registreret ejerskab af i alt 16 danske selskaber, hvilket gør, at han er i top 1 procent af dem, der ejer flest virksomheder i Danmark, ifølge lasso.dk.  Tretten af hans virksomheder er ejet gennem firmaet JPLL HOLDING A/S, som ved sidste regnskab havde en egenkapital på 86,6 mio. kr. Et af firmaerne er JPLL HOLDING A/S, som han ejer 100 % af. Dette firma havde i seneste regnskab (2019) et resultat på 10 mio. kr. Herudover ejer Jens 50-67 % af Grøngas, Vraa A/S, som pt. beskæftiger op mod 20 ansatte. Hans ejerskaber ligger hovedsageligt indenfor branchen ‘El-, gas- og fjernvarmeforsyning’. I alt fem af hans ejerskaber opererer under denne branche – herunder K/S Gårestrup Vind.

”Danish Crown har aldrig før tjent så mange penge til sine ejere som i regnskabsåret 2019/20. På tværs af koncernen er der fremgang i indtjeningen. Derfor kan Danish Crowns ejere se frem til en historisk høj efterbetaling for deres leverancer af grise.” Jais Valeur, CEO, Danish Crown

Lunden har siden 2001 siddet i bestyrelse eller direktion i 28 virksomheder. Han sidder på nuværende tidspunkt på 18 bestyrelsesposter og 10 direktionsposter, blandt andet som formand for bestyrelsen i Biomass.dk A/S, som ved sidste regnskab leverede et resultat på 1 mio. kr. Lunden har haft denne post siden juni 2018.

Af de 32 danske firmaer, Lunden har været aktiv i, er to gået konkurs indenfor 12 måneder efter hans udtræden. Først gik DANISH MEAT COMPANY A/S konkurs i 2009, hvor Lunden var registreret som bestyrelsesformand indtil under 1 måned før. Herefter fulgte AKTIESELSKABET AF 28. DECEMBER 2009 der blev meldt under konkurs i juni 2010, ifølge lasso.dk.

Preben Bjerregaard (tv.) er en mand med humor. På Folkemødet 2013 repræsenterede han Bornholms Landboforening og poserede gerne med et udvalg af økologiske produkter. Adspurgt svarede han, at økologi var “skidegodt at brande sig på”, men at han da ikke selv ville drømme om at dyrke den slags. Privatfoto

Bornholms dygtigste svineproducent scorer også støttetilsagn

På Bornholm er en af klippeøens mere markante svinebønder, Preben Kjøbeløv Bjerregaard, blandt de heldige modtagere af støttetilsagn.

Preben Bjerregaard blev i 2013 tildelt prisen som årets danske slagtesvineproducent på svinekongressen i Herning, og i 2019 blev han kåret som den bedste soholder på Bornholm, der ellers tæller nogle af landets dygtigste svineproducenter. Bjerregaard blev kåret, fordi han kan præstere 40 grise pr. årsso. Alligevel har Bjerregaard åbenbart behov for økonomisk hjælp og har derfor fået støttetilsagn på 4.978.125 kr. til modernisering af sin svinefabrik i Ibsker.

For stort set alle 57 ansøgere gælder det, at ”moderniseringen” af deres svinestalde gennemføres for at kunne udvide årsproduktionen. Det betyder, at eventuelle miljøgevinster i form af reducerede udledninger af klimagasser og forurening pr. kilo produceret svinekød, straks bliver opædt af en øgning i den samlede produktion. Sideløbende med ansøgningerne om støtte til etablering af såkaldte ’miljøvenlige’ stalde hos Landbrugsstyrelsen har flere producenter også søgt om tilladelse til produktionsudvidelser og som en del heraf øget udledning af ammoniak hos de lokale myndigheder, og dette endda selv med installation af den nyeste såkaldte miljøvenlige staldteknologi.

Venstre-manden Brian Kofoed er en anden bornholmsk svineproducent, der er blandt de heldige modtagere af den tidlig julegave. Kofoed, der sidder i kommunalbestyrelsen for Venstre og et utal af andre bestyrelser på klippeøen, har fået et støttetilsagn på 3.960.125 kroner. Han er et eksempel på en af de producenter, der samtidig med tilskud til at bygge nye miljøvenlige staldanlæg også har fået tilladelse til at øge sin ammoniakudledning.

Brian Kofoed er også en af de heldige svineproducenter, der har fået støttetilsagn om en håndfuld millioner fra de danske skatteydere. Han er kommunalbestyrelsesmedlem for Venstre på Bornholm.

Historisk høj indtjening

Den kvarte milliard skatteyderkroner til flere svin uddeles samtidig med at svineproducenternes egen andelsejede kødkoncern Danish Crown offentliggør et historisk godt regnskab.

Danish Crown har aldrig før tjent så mange penge til sine ejere som i regnskabsåret 2019/20. På tværs af koncernen er der fremgang i indtjeningen, og derfor kan Danish Crowns ejere se frem til en historisk høj efterbetaling for deres leverancer af svin. De kan glæde sig over udbetaling af en rekordhøj bonus på 1, 6 milliarder kroner.

Danish Crowns omsætning er steget med otte procent til 60,8 milliarder kroner. Resultatet af den primære drift går 13 procent frem til 2,860 mia. kr., mens nettoresultatet lander på rekordhøje 2,141 mia. kr.

Formand Erik Bredholt, DC. Pressefoto

Heraf bliver over 1,6 milliarder kroner sendt ud til ejerne. Restbetalingen for leverancer af grise bliver 135 øre pr. kilo og 120 øre pr. kilo for søer, mens kreaturandelshaverne får en restbetaling på 125 øre pr. kilo. Derudover bliver der sat 112 mio. kr. ind på andelshavernes ejerkonti. For en ejer, der leverer 10.000 grise årligt, bliver det samlet set til cirka 1,3 mio. kr.

– Vores selskab står stærkere end nogensinde efter et år, hvor vi først fik en historisk høj betaling for vores grise, og derefter har set afregningen falde gennem et halvt år på grund af COVID-19 og senest udbruddet af afrikansk svinepest i Tyskland. Det er udefrakommende faktorer, der har ramt markederne, men det har ikke givet slinger i valsen i forretningen, og det ser jeg som en stor styrke, siger Erik Bredholt i en pressemeddelelse. Han er formand for Danish Crown.

 

Trods rekordhøj indtjening i 2019/2020 har regeringen alligevel besluttet at forgylde de danske svineproducenter med tilskud på 250 mio. kr. til at producere flere svin. Pressemeddelelse

Landbrugsstyrelsen bekræfter overfor redaktionen, at der ligeledes er 250 mio. støttekroner på vej til kvægproducenterne, så de også kan udvide deres produktionsanlæg. Så snart fordelingen foreligger, vil listen blive offentliggjort her.

Bannerbillede: Bècs/Wikipedia

Visited 65 times, 18 visit(s) today

Kommentarer

  1. Torben Aagesen

    Og sådanne støttes, husk dog på deres udnyttelse af personalet på deres udenlandske slagterier. Man fristes til at mistænke det samme sker herhjemme.

  2. Hvis købmanden vil have moderniseret sin butik får han så statsstøtte?
    Næppe

  3. Ganske enkelt det er svineri.

  4. Strålende analyse. Er der tale om EU midler eller statsstøtte i sin rene form. Det er ikke tilladt i EU.

  5. Pingback: Ny undersøgelse: Naboer kan blive syge af at bo tæt ved dyrefabrikker | | Gylle.dk

  6. Pingback: Veganerpartiet: Naturpakken ændrer ikke på, at Danmark er en svinefabrik | | Gylle.dk

  7. Pingback: Trods negative klimaeffekter poster regeringen atter 250 mio. støttekroner i mere svinekød | BOO-Nyhedsbrev

  8. Pingback: Svineindustrien er et monster, ingen tør tæmme | Gylle.dk

  9. Pingback: Landboborger til landbruget: Må vi være her? Eller er landet kun forbeholdt industrilandbruget? | Gylle.dk

  10. Leif Iversen

    Hvor længe skal vi finde os i det vanvid? “Holger Danske” må se at vågne op.

  11. Pingback: Millioner af skattekroner til flere bøffer og mere mælk skyder regeringens klimaplan i sænk | Gylle.dk

  12. Pingback: Fem mio. om året er på vej til plantebaseret kost – svine-og kvægfabrikker har allerede fået 500 mio. kr. | Gylle.dk

  13. Pingback: Landmænd svindlede for millioner, mens to ministre og styrelsen så passivt til | Gylle.dk

  14. Pingback: Regeringen bruger falske argumenter for at udvide den danske husdyrindustri igen og igen | Gylle.dk

  15. Pingback: Hvornår lukker du svinebaronernes gavebod, Rasmus Prehn? | Gylle.dk

  16. Pingback: EU drukner sig selv i billigt svinekød | Gylle.dk

  17. Pingback: Landbrug & Fødevarer kræver hemmeligholdelse af millionstøtte til svineproducenter | Gylle.dk

  18. Pingback: Datatilsynet afviser krav om hemmeligholdelse af millionstøtte til svineproducenter | Gylle.dk

  19. Pingback: Bregentved-ejerne skal betale 26 millioner støttekroner tilbage til staten | Gylle.dk

Skriv en kommentar